Komputertomográfia (CT)

A komputertomográf, a hagyományos felvételektől eltérően az emberi testet hossztengelyével merőlegesen, haránt metszeteiben mutatja.
A CT-készülék alapelve, hogy egy röntgencsőből kiinduló vékony sugárnyaláb, a vizsgálandó testrészt, illetve szerveket egy-egy testkeresztmetszetben minden irányból letapogatja, majd a szöveteken átjutott röntgensugarakat egy ún. detektor (érzékelő) segítségével mérjük. Az adatokat számítógép dolgozza fel.

| Hagyományos és új vizsgálati módszerek 1997 ;   SubRosa Kiadó | Zana, K.; Bach, K.
Ezen vizsgálómódszer jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak.
Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, ez gyakran megváltoztatja sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képességét, így az elváltozás a felvételen láthatóvá válik.
Egyes esetekben a diagnózis felállításához kontrasztanyag adása szükséges. Ilyenkor vizsgálni tudjuk az egyes szervek vérellátását, illetve ennek módosulását, mely jellemző lehet az egyes kórképekre.

A vizsgálat menete, fontosabb tudnivalók

Hasi, kismedencei vizsgálatkor, valamint amennyiben kontrasztanyag adása szükséges, a vizsgálat éhgyomorra történik (a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni és inni). A kontrasztanyagot általában az egyik kar vénájába bevezetett vékony tűn keresztül juttatjuk be. Közvetlenül a beadást követően enyhe, kellemetlen melegség- (vagy ritkábban hideg-) érzése lehet a betegnek, de ez beavatkozást nem igényel. Általában gyorsan múló enyhe émelygés ugyancsak előfordulhat.

Amennyiben a betegnek előzetesen allergiás tünetei voltak vagy ebből a szempontból magasabb rizikójú csoportba tartozik, a vizsgálatot megelőzően gyógyszeres előkészítést igényel.
Hasi és kismedencei vizsgálatoknál a vizsgálat előtt folyékony, az esetek nagy többségében bárium-szulfát tartalmú kontrasztanyagot kell meginni, mely a gyomor-bél rendszert kitölti, ezáltal segítve a környező szervektől való elkülönítésüket.
A vizsgálat ideje igen változó a vizsgált szervtől vagy testrésztől függően, általában 15-30 perc. Amennyiben valaki súlyos klausztrofóbiában szenved, ez megnehezítheti, illetve esetleg kivitelezhetetlenné teheti a vizsgálatot, mivel a készülék felső része egy nyitott hengerhez hasonlít.

Van-e rizikója a vizsgálatnak?

Amennyiben intravénás kontrasztanyag adásával történik a vizsgálat, a kockázat megegyezik az előzetesen leírtakkal. Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás (hagyományos röntgenfelvétel, intravénás urográfia, CT) ellenjavallt - kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket.

|
2004-07-03 15:27:35
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop