Laboratórium egy chipkártyán

Egy „chip-labor”-nak nevezett berendezés új generációs otthoni szűrésre ad lehetőséget. A mérgező ételkomponenseket és gázokat vizsgáló berendezések ma még csak laboratóriumokban hozzáférhetők. Michigani kutatók azonban egy 16 darabos „chip-labort”-t próbálnak alkotni, ami mikrofluid rendszerével új teret nyit a tudományban. A kutatók szerint az eszköz előállítása néhány percbe fog csak kerülni.

chip-labor, visgálómódszerek | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
„Számos területen tudományos előnyt jelent a mikrofluid technológia alkalmazása, azonban eddig meglehetősen tudás- és technikaigényes volt az előállítása. Az új rendszer majdnem olyan egyszerű, mint a LEGO. Nem kell különösebben érteni az összerakásához.”

A chip-labor számos laboratóriumi funkciót képes integrálni egy néhány milliméteres chip felületén. A nanométeres pontosságú fém- vagy üveglapka működéséhez általában egy csepp folyadék is elég, ugyanakkor gyors és pontos mérésekre ad lehetőséget. Akár az emberi testet is lehet modellezni ezzel a technológiával, alkalmas lehet sejtek tenyésztésére és vizsgálatára is.

Az újonnan kifejlesztett rendszer 6x6 milliméteres, üvegre erősített blokkokból áll, amit változatos formájú elemek kötnek össze. Az akár többször is felhasználható technológia alkalmazhatóságát bizonyítandó, a szerzők sikeresen tenyésztettek E. coli sejteket az egyik modulban.

A kutatók szerint a mikrofluid rendszerek a számítógépekhez hasonló fejlődésen fognak keresztülmenni: egyre kisebbek és személyre szabhatóbbak lesznek a technika fejlődésével.

„Harminc-negyven évvel ezelőtt a kompterek is nagyméretű rendszerek voltak. Ma már mindenkinek lehet akár több számítógépe is, otthon vagy a munkahelyen… Néhány évtized múlva remélhetőleg ez a folyamat látszik majd a mikrofluid technológia világában is. Meg lehet majd vizsgálni egy csirkét, hogy szalmonellás-e. Mindenki maga vizsgálhatja meg, hogy elkapta-e az influenzát vagy más betegséget, vagy hogy van-e káros összetevő a levegőben” – fogalmaztak a kutatók.

Medical News Today
| chip-labor, visgálómódszerek
2008-07-30 09:06:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop