Mikromágnesek – egy nap megújítják az MR technológiát

Lehetséges, hogy egy nap mikromágneseket lehet majd a szervezetbe juttatni, ami színessé teszi az MR felvételeket, és növeli a vizsgálat érzékenységét, illetve a képek információtartamát is.

mikromágnes, MRI | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Amerikai kutatók szerint a mikromágnesek „apró címkeként” is működhetnek, vagyis bizonyos sejteket, szöveteket vagy élettani jelenségeket jelölhetnek meg, így segítve a diagnosztikát és a kutatást. Jelenleg különböző oldatokat alkalmaznak az egyébként fekete-fehér MR képek kontrasztosságának növelésére.

A mikromágnesek fizikai alakjának változása módosítja az MR-képek alkotásakor használt rádiófrekvenciás jeleket. Ezek a jelek ezután színné képezhetők le számítógép segítségével. Különböző mikromágnesekkel más színeket kaphatunk: például bizonyos mikromágnes kombinációkkal más-más szövetek válhatnak láthatóvá, például elkülönülnek a rákos és a normál sejtek.

Egy mikromágnes néhány mikrométer átmérőjű, és két kerek, egymástól kis réssel elválasztott mágneses korongból áll. A módszer előnye, hogy már igen kis mennyiségben alkalmazva is lehetőség van az MR-képek részletgazdaggá tételére.

További kísérletek és klinikai vizsgálatok szükségesek azonban ahhoz, hogy mikromágneseket alkalmazzanak egy páciens MR-vizsgálatakor.

| mikromágnes, MRI
2008-06-25 11:22:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop