Hirdetés

Múmia-CT a Semmelweis Egyetemen

A Szépművészeti Múzeum négy múmiáját vizsgálják a Semmelweis Egyetem radiológusai. A modern képalkotó szoftverek segítségével ugyanis az egykori egyiptomi nemesek virtuálisan három dimenzióban „éledhetnek újjá”.

CT, múmia, képalkotó vizsgálat |

InforMed Hírek9   InforMed

Az orvos-diagnosztikai módszereknek köszönhetően a kutatók közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy milyen betegségben szenvedtek, mi okozta halálukat, de feltehetően azt is pontosabban tudják meghatározni, hogy melyik korban éltek, vagy milyen további temetkezési mellékletekkel (például amulettekkel) látták el a halottakat túlvilági utazásuk megkezdése előtt.

Az előzetes tudományos vizsgálat egy jövőbeni együttműködés első lépése, melynek eredményétől teszik függővé a további kutatási terveket.

Először hagyományos módszerekkel a múzeum épületén belül vizsgálják a kutatók a múmiákat, majd becsomagolják, egy speciálisan szigetelt szállító ládába helyezik, és az egyetemre szállítják.

A múmiák este, betegellátási időn kívül érkeznek az intézménybe, és a sterilitás szabályait szem előtt tartva egyenként vetik alá őket a computer-tomográfiai (CT) vizsgálatnak.

A leletekről a modern képalkotó szoftverek segítségével háromdimenziós, a további kutatások szempontjából jól használható modellek készülnek, ezek képezik majd a Szépművészeti Múzeum 2011 júniusára tervezett kiállításának gerincét.
CT, múmia, képalkotó vizsgálat

2011-03-30 10:57:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop