Röntgenvizsgálat - Képalkotó diagnosztika

A Wilhelm Conrad Röntgen felfedezésére épülő diagnosztikus szakma 100 éves születésnapját nemrég ünnepeltük. Leírhatatlanul sok esemény történt ez alatt az idő alatt. Számtalan felfedezés, köztük több Nobel-díj-érdemes tette lehetővé a mára szinte már követhetetlenül gyors fejlődést.

röntgenvizsgálat, diagnosztika, radiológia | Gyógy-ír   Kisalföld | Vargha, A.
A Wilhelm Conrad Röntgen felfedezésére épülő diagnosztikus szakma 100 éves születésnapját nemrég ünnepeltük. Leírhatatlanul sok esemény történt ez alatt az idő alatt. Számtalan felfedezés, köztük több Nobel-díj-érdemes tette lehetővé a mára szinte már követhetetlenül gyors fejlődést.

A világ első röntgenfelvételét Wilhelm Conrad Röntgen készítette feleségének kezéről 1895-ben.

Emlékszem, gyerekként a ´60-as évek végén radiológus édesapámat a klinikán meglátogatva azt mondták: nem ér rá, alkalmazkodik. Én azt hittem, dolgozni jár oda. Később elmagyarázták, hogy bizonyos vizsgálatokhoz teljesen sötétre van szükség, a vizsgáló orvosnak pedig 20-30 percet a sötétben kell töltenie, hogy a fluoreszkáló ernyőn lásson valamit a betegből. A leletezőben állványokon száradtak a filmek (jó foltosra), hogy órák elteltével lehessen leletezni őket.

Ez kissé nevetségesnek tűnhet a mai technika tükrében, amikor a Magyarországon szolgálatot teljesítő amerikai katonákat a mobil komputertomográfon (CT) vizsgálják, majd a képeket műholdon továbbítva az USA-ban értékelik. Mindezt rövidebb idő alatt, mint ahogy édesapámnál a filmek száradtak. Azt hiszem, nem kell újabb 30 év, talán 10 sem, a mi jelenlegi technikánkon jókedvűen kacagunk - feltéve, hogy a magyar viszonyok is követik valamelyest a fejlődést.

Ennek a modernizálódásnak köszönhetjük, hogy a betegeket ma sokkal kíméletesebben, fájdalommentesen és mégis részletesebben vizsgálhatjuk. Például korábban az alsó végtagi trombózisgyanús betegeket a láb egyik vénáján beadott kontrasztanyagos vizsgálattal néztük, ma legtöbbször elég egy ultrahangvizsgálat. Az agyi vizsgálatok az agykamrákba juttatott levegővel (PEG), a gerincvizsgálatok a gerinccsatornába direkt szúrással beadott kontrasztanyaggal történtek (myelográfia). A PEG-et ma már egyáltalán nem alkalmazzuk, myelográfiára is csak nagyon ritkán van szükség, ugyanis mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) ezeknél sokkal pontosabb, a beteg számára pedig fájdalom- és sugárterhelés-mentes módszer áll rendelkezésünkre.

Ma már lehetőségünk van a kórfolyamatokat korán felismerni, lokalizálni, akár az előtt, hogy bármilyen panaszt, tünetet okoznának. A modern orvostudomány alapja a megelőzés, melynek nélkülözhetetlen elemei ezek a vizsgálatok. Így értelme van bizonyos szűrő jellegű vizsgálatoknak is, például emlőrákszűrés.

A fejlődés iránya egyértelmű
  • Minél jobb a képi felbontás, hogy a még kisebb elváltozások láthatóvá váljanak.
  • A lehető legkisebb beavatkozással és fájdalommal járjon a vizsgálat.

Ehhez többfajta, elvileg is különböző módszer áll rendelkezésünkre: a hagyományos röntgenvizsgálatok, melyek alkalmazási köre beszűkült, de azon belül jelentőségük nem csökkent. Az ultrahang-diagnosztika, mely kibővült a főként érvizsgálatokra használatos Doppler- és színes Doppler-rendszerrel. A mammográfia az emlő alapvető vizsgáló módszere. A komputertomográfiáról és a mágneses rezonanciás képalkotásról már korábban olvashattak. Az angiográfia (érfestés) alkalmazása a diagnosztikában szintén visszaszorult, de jelentősége az együttes terápiás beavatkozásokat is figyelembe véve egyértelműen növekedett. Részben ezeket a lehtőségeket alkalmazza az intervenciós radiológia, mely diagnosztikus és terápiás is lehet. Az izotópvizsgálatok egy része is szervesen kapcsolódik a képalkotó diagnosztikához.

Mint látjuk, a hajdani "röntgen" meglehetősen kibővült. A fejlődést még maga a radiológus sem képes teljes egészében részleteiben követni. A röntgenes szakma folyamatosan átalakult képalkotó diagnosztikus szakmává, ami még mindig nem teljesen fedi a valóságot, hiszen a vizsgálatokhoz gyakran a kezelés is társul. A mindennapi orvoslásnak nagy szüksége van erre a diagnosztikára, de ez fordítva is igaz. Nem lehet az egész embert milliméterenként átvizsgálni, de ha jó helyen keressük, néhány milliméteres daganatot vagy egyéb kis elváltozást már meg lehet találni. Ehhez valamennyi társszakmával való szoros, jó együttműködésre van szükség.

| röntgenvizsgálat, diagnosztika, radiológia
2016-02-11 20:01:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop