Hirdetés

Sikeres a kezelése? 3D ultrahang vizsgálat

A 3D ultrahangtechnika segít az orvosoknak az elváltozások mihamarabbi felismerésében és pontos diagnosztizálásában. Ugyanakkor a már észlelt betegség lefolyásának és az utána következő gyógyulás nyomon követésére is ideális. A részletekkel kapcsolatban dr. Takács Ildikó radiológust kérdeztük.

3D ultrahang |

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(7):43-43   Celsus Kft. | Sziebig, T.

ideál:Mit kell értenünk a kezelés eredményességének nyomon követése alatt?

- Azt, hogy a 3D-technika segítségével tulajdonképpen a szemünk előtt zajlik, miként reagál a kezelésre az elváltozás. Például a daganat mérete csökken-e a terápia hatására, avagy, ha korábban egy műtét során eltávolították, azt figyeljük, hogy nem újul-e ki az elváltozás. Az ilyen jellegű vizsgálatok során arra is fókuszálunk, hogy az eredeti elváltozáson kívül mutatkozik-e másféle eltérés, s ha igen, az milyen típusú és mértékű.

Lecsengett a gyulladás, újraképződött a tumor?

ideál: Mikor érdemes a gyógyulási folyamatot 3D ultrahanggal is figyelemmel kísérni?

  • Heveny gyulladásos betegségeknél, amilyen például a nyaki nyirosomók duzzanata, vagy valamiféle gyulladásos elváltozás az emlőkben, esetleg tályog kialakulása bárhol a szervezetben. Ilyenkor a kontroll-ultrahangvizsgálattal meg lehet győződni arról, hogy a betegséget az alkalmazott terápiával sikerült-e teljesen felszámolni, és nem okozott-e maradandó elváltozást a szervezetben.
  • Létezik a követéses vizsgálat is, amelyet akkor alkalmazunk, ha valamiféle ártalmatlan elváltozás észlelhető a szervezetben. Ilyen lehet ciszta a vesében, májban, esetleg a mellben. Ez ugyan még nem igényel semmiféle kezelést, ám mégis fontos, hogy figyelemmel kísérjük a viselkedését, mert bár ritkán, de előfordulhat, hogy elkezd növekedni, vagy néhány elváltozás akár elfajulhat, rosszindulatúvá is válhat (pl. egyes jóindulatú daganatok).
  • A krónikus gyulladásos betegségek esetén is - mint például a vastagbél gyulladásai, melyek végigkísérik a beteg életét, és különféle szövődményekkel járhatnak - tanácsos rendszeresen 3D-vel vizsgálatot végeztetni. Ezek az elváltozások nagyon jól nyomon követhetők ultrahanggal. Akut esetben olyan típusos jelek láthatók a bélnyálkahártyán, a bélfalon, amik időben elkezdett, megfelelő kezelés hatására visszahúzódnak. Ez a gyógyulási folyamat ultrahangtechnikával precízen figyelemmel kísérhető.
  • A daganatos betegségek esetén az elváltozás alakulását - csökkenését vagy növekedését-, illetve az esetleges kiújulást vizsgáljuk. Ilyenkor nem csupán azt a szervet vesszük szemügyre, amelynél eredetileg észlelhetővé vált a probléma, hanem a különféle daganatokhoz tartozó nyirok- és áttétrégiókat is átvizsgáljuk, amelyekre átterjedhet a betegség, amikor áttét képződik. (Például emlődaganat esetén a kontrollvizsgálat mammográfiával és kiegészítésként ultrahangvizsgálattal történik: ilyenkor a hónaljakat, illetve a mellkasi és nyaki régiót is megnézzük, nem csak a műtéti területet - ezt a részt a mammográfia során nem látjuk.)

A korai felfedezés segíti a gyógyulást!

ideál: Jól gondolom, hogy a daganatos betegségekből való felépülés nyomon követésében van kiemelt szerepe a 3D ultrahangtechnikának?

- Igen. A 3D előnye a hagyományos ultrahanggal szemben, hogy sokkal pontosabb, könnyebben értelmezhető képet ad, így segítségével lehetővé válik a precízebb diagnózis. Ez az előny szinte minden vizsgálat alkalmával megmutatkozik, mégis elsősorban a daganatos betegségek figyelemmel kísérésénél van különös jelentősége. A daganat kialakulásakor ugyanis, érújraképződés keletkezik, és ezeket az ereket olyan tökéletesen lehet vizsgálni 3D-technikával, mintha érfestést végezne az orvos. Általában az ilyen esetekben megjelenő speciális ultrahangjelekből arra is lehet következtetni, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. A daganat sikeres kezelése esetén gyógyszerrel, kemoterápiával, besugárzással, kiegészítő biológiai daganatkezeléssel - a nevezett erek visszahúzódnak vagy eltűnnek, s ez a változás pontosan követhető 3D ultrahanggal. Amennyiben már eltávolították a daganatot, azt kell figyelni, hogy ezek a kóros erek - amelyek például a hegszövetben nem láthatók - újra megjelennek-e, mert ha igen, úgy daganatkiújulásról van szó. Ekkor újabb terápiára van szükség. Minél előbb feltűnik a kiújulás, annál korábban elkezdhető és annál eredményesebb a kezelés.

ideál: Milyen gyakran ajánlott a kontrollvizsgálat?

  • A heveny gyulladásos betegségeket elég, ha pár héttel később egy kontroll követi, ebből már megállapítható a gyógyulás.
  • Krónikus betegségeknél időszakos ellenőrzés szükséges. Panaszmentes időszakban félévente, egyébként gyakrabban (3-4-6 havonkénti).
  • A daganatos betegségeknél a műtét után 3, azután 6 hónap múlva, majd évente kell ellenőrzést végezni.

Kontroll végzése a következő esetekben javasolt:

  • akut és krónikus gyulladások
  • ciszta, fibroma, myoma esetén
  • műtétek után
  • traumákat követően
  • krónikus degeneratív elváltozásoknál: ízületi kopás, érelmeszesedés, érszűkület, cukorbetegség
  • panaszt nem okozó kövek (epe-, vesekő) esetén
  • daganatoknál

Sziebig Tímea

3D ultrahang

2004-07-16 12:14:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop