Ultrahangvizsgálat (UH, echográfia)

Az ultrahangvizsgálat során a különböző szervek akusztikus sajátosságaik, hangvisszaverő képességük alapján különülnek el egymástól.

ultrahangvizsgálat, UH, echográfia, endoszkópos ultrahangvizsgálat | InforMed Hírek14   InforMed | Bach, K.; Zana, K.

Az eljárás lényege, hogy a vizsgálófejből (transducerből) kisugárzott hanghullámokat a különböző szövetek különböző mértékben nyelik el, illetve verik vissza. Egyes kórfolyamatok megváltoztatják a szervek hangvisszaverő képességét, ezáltal kimutathatóvá válnak.

A vizsgálat jelentősége, hogy az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, semmilyen biológiailag károsító hatása nincs, így szükség esetén többször is megismételhető.

Egyes szervek UH vizsgálata

Az ultrahangvizsgálat egyaránt alkalmas a hasi- és kismedencei szervek, a lágyrészek, az emlő, a nyak (pajzsmirigy) és az ízületek, valamint a szív vizsgálatára.

A hasi szervek vizsgálata

Különösen alkalmas a máj, az epehólyag, a vese, a hasnyálmirigy és a lép vizsgálatára. A vizsgálat mindig éhgyomorra történik, mivel egyébként a gyomorban, illetve belekben lévő folyadék és gázok a vizsgálatot erősen akadályozzák. Fontos az is, hogy a vizsgálat előtt nem szabad kávét fogyasztani, valamint cigarettázni, mivel ezek hatására az epehólyag összehúzódik és így nem vizsgálható. Egyes esetekben előfordulhat, hogy bár a beteg éhgyomorra érkezik, egyes szerveket bélgázok fednek és így csak korlátozottan vizsgálhatóak. Ennek oka lehet alkati, vagy lehet időszakos is. Ilyen esetben a vizsgálatot későbbi időpontban érdemes megismételni.

A gyomor-bél rendszer vizsgálatára az ultrahangvizsgálat csak igen korlátozott mértékben alkalmas a bélgázok zavaró hatása miatt.

A kismedencei szervek vizsgálata

A vizsgálat általában telt hólyaggal történik. A vizsgálatot megelőzően kb. 1-1,5 liter folyadékot kell elfogyasztani. Amennyiben hasi vizsgálat is történik, a folyadékot csak ezután szabad meginni.

Jól vizsgálható a húgyhólyag, nőknél a méh (uterus) és a petefészkek (ováriumok), férfiaknál a prosztata.

A lágyrészek, az emlő, a nyak (pajzsmirigy) vizsgálata

Ezekhez a vizsgálatokhoz nem szükséges éhgyomorra megjelenni.

Az ízületek vizsgálata

Általában speciális intézetekben történik, ugyancsak nem szükséges éhgyomorra érkezni.

Szívultrahang

Alkalmas a szívbillentyűk, a szívfal, valamint a szív keringésének vizsgálatára. Előkészítést nem igényel.

A színes doppler (color-doppler) ultrahangvizsgálat

A különböző érstruktúrákról (az artériákról és a vénákról), valamint az egyes szervek keringési viszonyairól nyújt információt.

Általa vizsgálhatók az alsó és felső végtag artériái és vénái, a nyaki erek (mint például az artéria carotisok és vertebralisok - az agyat ellátó artériák), a hasi erek (a vese, a máj, a lép erei, a hasi aorta). Kimutathatók a különböző érszakaszok szűkületei és elzáródásai. Egyes kórképek, tumorok esetén az érintett szövetek vérellátása megváltozhat, ami egyrészt jellemző lehet az elváltozásra, másrészt hasznos információval szolgál a sebész számára, amennyiben műtéti beavatkozás kerül szóba.

Az endoszkópos ultrahangvizsgálat

Lényegében két diagnosztikus módszer - az endoszkópia és a az ultrahangvizsgálat ötvözete.

Segítségével endoszkópos vizsgálatok során (például gyomor- vagy vastagbéltükrözés alatt) ultrahangvizsgálat is végezhető, és így információt nyerhetünk nemcsak a bélrendszer üregében (lumenében) elhelyezkedő elváltozásokról, hanem a mélyebben (a bélrendszer falában, illetve környezetében) elhelyezkedő képletekről is.

| ultrahangvizsgálat, UH, echográfia, endoszkópos ultrahangvizsgálat
2016-02-19 17:41:50

Web Design & Development Prowebshop