Testünk furcsaságai és a magyarázatok – 2. rész

Bemutatunk még néhány érdekes testi jelenséget, megpróbálunk magyarázatot adni rájuk, illetve szükség esetén megoldást javasolni ellenük.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: DentAid

8. Valóban nem szeplősök az újszülöttek?

Bár anyajegyek természetesen lehetnek az újszülötteken, szeplőik nincsenek, mert a szeplők, melyeket fokozott pigment termelés okoz, csak a napfény hatására alakulnak ki. Sajnos, a vörös hajú kisgyerekek szeplői nem aranyos kis foltok, hanem a bőrsejtek DNS-ének a nap okozta károsodásának jelei. Fontos, hogy a szeplősek rendszeresen ellenőriztessék bőrüket, és legalább 30-as faktorszámú naptejet használjanak.

9. Mi okozza a zsibbadást, bizsergést?

A szúró, bizsergő, zsibbadó érzést az ideg nyomása okozhatja. Ha túl sokáig ülünk kényelmetlen helyzetben – vagy akár csak keresztbe tett lábbal – elnyomva az ideget, megszakítjuk az agyba futó jelek útját, így a lábunk „elalszik”.

Ez nem ugyanaz, mint az idegbecsípődés. A zsibbadás általában a végtagokon jelentkezik, a legtöbbször elég, ha testhelyzetet változtatunk, így az idegpályán újból megindulhat a kommunikáció.

Ritkán előfordulhat, hogy a zsibbadás vagy bizsergés valamely súlyosabb betegség (diabétesz, SLE vagy sclerosis multiplex) jele lehet. Ha egyszerű helyzetváltoztatással nem múlik el a zsibbadás, keressük fel az orvost.

10. Miért látunk „udvart” a fények körül?

A jelenség oka az, hogy szemünk optikailag nem tökéletes. Nappal a pupilla igen erősen összeszűkül, így a fény a szemlencse közepére esik. Éjjel, amikor a pupilla erősen kitágul, hogy minél több fényt tudjon beengedni, a lencsének sokkal nagyobb része vesz részt a folyamatban, viszont a lencse széle felé már kevésbé tökéletes az optika.

Azért látunk köröket, mert a lencse is kerek. Szinte mindenki lát ilyen udvart a fények körül, odafigyelést csak akkor igényel a jelenség, ha korábban nem láttuk, ekkor nézessük meg a szemünket, nincs-e szürkehályogunk.

11. Mire jó a vastag vádli és boka?

Lehet, hogy nem esztétikus, de jól jöhet. Nem arról van szó, hogy a kutatók tanulmányozták volna a boka alakjának jelentőségét, hanem a válasz a zsír eloszlásában rejlik. A korral a boka kissé megvastagszik, néha szinte egybeolvad a lábszárral. Ha valaki nem erősen túlsúlyos, ez a kis szépséghiba még a hasznára is válhat.

A hastájékon tárolt zsír anyagcsere rendellenességre utal, de a lábszáron nem veszélyes. Azok az idősebb nők, akiknek vastagabb a lábuk, kisebb kockázatnak vannak kitéve szívbetegség, magas vérnyomás és diabétesz szempontjából, mint azok, akiknél a hasi szerveket veszi körül a zsír.

12. A rágógumi és a sajt védi a fogakat?

Amikor eszünk valamit, a szájban levő baktériumok kémiai reakcióba lépnek az étellel, az így létrejött szerves sav okozza a fogromlást. A nyál ezt a folyamatot megakadályozza, ezért fontos a bőséges nyáltermelés, amit rágógumival lehet fokozni.

Ami a sajtot illeti, a benne levő zsír védi, a kalcium és a foszfát pedig erősíti a fogakat. Fontos, hogy az étkezések között ne nassoljunk, hogy minél kevesebb savas hatásnak tegyük ki a fogainkat. Rágjunk cukormentes rágót étkezések után, vagy tegyünk úgy, mint a franciák, együnk néhány szelet sajtot.

13. Mitől szúr az oldalunk?

A két klasszikus ok a futás és a hosszan tartó nevetés. A közös vonás az, hogy mindkettő megterheli a rekeszizmot. Nevetéskor sok levegőt szívunk be, tele lesz a tüdőnk, a levegő lenyomja a rekeszizmot, míg a hasizmok összehúzódása viszont felfelé nyomja a rekeszizmot. Ez a folyamat percenkét többször is lejátszódik, ha nagyon hahotázunk, ez okozza az izomgörcsöt.

Előfordul, hogy nevetéskor a jobb karunk is szúr. Ne ijedjünk meg, ez nem a szívroham jele. Próbáljunk meg lassan, mélyeket lélegezni a két kacagás között.

| emberi test, szeplő, zsbbadás, fogromlás
2022-05-10 13:26:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop