ÚJ

Az anamnézis, betegvizsgálat, diagnózis

A beteg kivizsgálását legegyszerűbb az ún. anamnézis felvételével kezdeni. Ez alatt értjük a beteg személyes kikérdezését, amelynek kapcsán beszámol jelen panaszairól, korábbi betegségeiről, a családjában előfordult öröklött betegségekről, szociális helyzetéről.


Radiológiai diagnosztika

Alig több mint száz éve, 1895-ben fedezte föl Wilhelm Conrad Roentgen a róla elnevezett röntgensugárzást, s ezzel forradalmasította az orvostudományt. A képalkotó eljárások lehetővé tették az egyes szervek működési és szerkezeti eltéréseinek egyre tökéletesebb vizsgálatát. Napjainkban a radiológia az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe.


Az MRI (mágneses magrezonancia)-módszer

Ez a legmodernebb, még jelenleg is fejlődés alatt áll módszer forradalmi változást hozott az orvosi képalkotásban. Óriási jelentősége, hogy ionizáló sugárzás felhasználása nélkül a vizsgált szervről több síkban (három dimenzióban) készülnek igen részletgazdag felvételek.


Komputertomográfia (CT)

A komputertomográf, a hagyományos felvételektől eltérően az emberi testet hossztengelyével merőlegesen, haránt metszeteiben mutatja.
A CT-készülék alapelve, hogy egy röntgencsőből kiinduló vékony sugárnyaláb, a vizsgálandó testrészt, illetve szerveket egy-egy testkeresztmetszetben minden irányból letapogatja, majd a szöveteken átjutott röntgensugarakat egy ún. detektor (érzékelő) segítségével mérjük. Az adatokat számítógép dolgozza fel.


Limfográfia

Régebben igen elterjedt vizsgálómódszer volt, melyet ma már csak elvétve alkalmazunk.


Mit is értünk kontrasztanyagon?

A kontrasztanyagok a vizsgált szervek szöveteinél jobban vagy kevésbé lépnek kölcsönhatásba a vizsgálat során alkalmazott fizikai energiával (ez lehet röntgensugárzás vagy egyéb elektromágneses sugárzás). Detektáláskor (a jelek érzékelésekor) így kontraszthatás figyelhető meg, vagyis a kontrasztanyagot tartalmazó szervek a környezetüktől elkülönülnek és jól vizsgálhatóvá válnak.


Izotópvizsgálatok

Az előzetesen tárgyalt diagnosztikus módszerektől lényegesen eltérő eljárás, mivel nem sugárzás kibocsátására, hanem a testből jövő sugárzás érzékelésére épül.
Lényege, hogy az emberi szervezetbe a bioelemek (a szervek normális működéséhez szükséges elemek, mint például a jód, technécium) ún. radioizotópjait juttatjuk be.


A szívbelátó"

Minden orvos olyan vizsgáló módszerekről álmodik, amelyekkel a betegről minden fontosat megtudhat, gyorsan, egyszerűen, és úgy, hogy közben a páciensnek se okozzon fájdalmat. A betegek félelme is érthető: nagyon sok a kellemetlen, fájdalmas vizsgálat és gyakran a kivizsgálásokkal járó sok szenvedés nem is hozza meg a várt eredményt, a biztos diagnózist.


| | | | | | | | | 10
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop