ÚJ

Amerikai radiológusok az orvosi képalkotó tesztek túlzott alkalmazására figyelmeztetnek

Túl sok szükségtelen képalkotó vizsgálatot írnak elő pácienseiknek az amerikai orvosok - figyelmeztettek tanulmányukban szakértők.


Egy új szoftver csökkenti a CT-vizsgálatokkal járó sugárdózist

Egy új szoftver program a felére csökkenti a vastagbél számítógépes tomográfiai (CT) vizsgálatához szükséges sugárzás mennyiségét.


EKG-t pótló szupersztetoszkóp

A szívpanaszok vizsgálatára általában elektrokardiográfiai (EKG) készülékeket használnak. Ám a drága berendezések csak a jól felszerelt egészségügyi intézményekben állnak rendelkezésre, és igénybe vételükhöz a legtöbb helyen beutaló szükséges. Ezt váltja ki a 3M Littman elektronikai vállalat által feltalált Electronic Stethoscope 3200 elnevezésű szupersztetoszkóp és a hozzá fejlesztett cardioscan szoftver.


Háromdimenziós érfelvételek segítik a kardiológusokat

Hamarosan három dimenzióban vizsgálhatják a kardiológusok a páciensek szívkoszorúereit egy új szoftvernek köszönhetően, melyet kedden mutattak be amerikai fejlesztői.


Növeli a rák kockázatát a CT-k sugárterhelése

A 2007-ben elvégzett komputertomográfos (CT) vizsgálatokból eredő sugárterhelés miatt 29 ezer amerikainál alakulhat ki rák és 15 ezren halhatnak meg - állítják hétfőn közzétett becslésükben amerikai kutatók.


A röntgenkészülék a legfontosabb találmányok listavezetője

A britek szerint a röntgenkészülék a legfontosabb találmány. A londoni Tudomány Múzeumának felhívására ötvenezer szavazat alapján állt össze a múltra, jelenre és jövőre a legnagyobb hatást gyakorló találmányok tízes toplistája.


Személyes testszag-minta: olyan, mint az ujjlenyomat

Amerikai mutatók állatokon végzett viselkedési és kémiai kutatásainak eredményei arra utalnak, hogy az egyén személyes „szag-aláírása” akkor is kimutatható, ha azt a táplálkozási hatások látszólag elnyomják. Az eredmények szerint éppen olyan egyéni tulajdonságról van szó, mint az ujjlenyomat vagy a DNS-minta. Az egyéni szag mind állatok, mind műszerek segítségével kimutatható.


Vérvizsgálat helyett nyálvizsgálat

A tűtől viszolygó emberek számára a laborvizsgálat, melyhez egy egész kémcső vér helyett elegendő egyetlen nyálcsepp, egy nap megkönnyíti majd az orvoshoz vagy fogorvoshoz bejelentkezés folyamatát. A kutatók technikai bravúrokkal a rákos betegségeket korai szakban kimutató, illetve más betegségek kórismézésére is alkalmas nyálvizsgálatokat dolgoztak ki.


Feltárulnak a nanoméretű világ eddig rejtett titkai

Svájci kutatók egy olyan szuperfelbontású röntgen mikroszkópot fejlesztettek ki, mely egyesíti magában az elektronmikroszkópok nagy térbeli felbontóképességét és a röntgensugarak kiváló szövetbe hatoló képességét.


Laboratórium egy chipkártyán

Egy „chip-labor”-nak nevezett berendezés új generációs otthoni szűrésre ad lehetőséget. A mérgező ételkomponenseket és gázokat vizsgáló berendezések ma még csak laboratóriumokban hozzáférhetők. Michigani kutatók azonban egy 16 darabos „chip-labort”-t próbálnak alkotni, ami mikrofluid rendszerével új teret nyit a tudományban. A kutatók szerint az eszköz előállítása néhány percbe fog csak kerülni.


| | | 4 | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop