ÚJ

Mikromágnesek – egy nap megújítják az MR technológiát

Lehetséges, hogy egy nap mikromágneseket lehet majd a szervezetbe juttatni, ami színessé teszi az MR felvételeket, és növeli a vizsgálat érzékenységét, illetve a képek információtartamát is.


A tapasztalt ultrahangvizsgáló csökkentheti a műtétek számát petefészekrákra gyanús eseteknél

Sokszor előfordul, hogy az petefészekrák gyanúja miatt műtétre kerülő betegeknél kiderül, hogy jóindulatú folyamatról van szó, így az utólag feleslegesnek ítélhető műtétek száma jelentősen csökkenthető, ha a műtét előtt az ultrahangvizsgálatot tapasztalt szakember végzi.


Diagnosztika: nehezen felismerhető betegségek

Az új kutatási eredményeknek és kifinomult technikáknak köszönhetően már korán felismerhető az autizmus, az Alzheimer-kór és a nők szívbetegsége.


CT és sugárterhelés

A computer tomographia (CT) felhasználása a módszer ’70-es évekbeli bevezetése óta gyors ütemben növekedett, és nő továbbra is. Becslések szerint jelenleg az Egyesült Államokban évente több mint 62 millió CT-vizsgálat történik, ezek közül 4 millió gyermekeknél. Természeténél fogva a CT-vizsgálat nagyobb mértékű sugárterheléssel jár, mint a hagyományos röntgen eljárások.


A radiológiai vizsgálatok és a rák kockázata

Évtizedek óta közismert, hogy az ionizáló sugárzás, mint pl. a röntgen, a gammasugarak, valamint a béta- és az alfa részecskesugárzás rákot okozhat. A Japánt ért két nukleáris robbanás túlélőiről készült számtalan vizsgálat ennek az összefüggésnek igen értékes, idő- és dózisfüggő adataival szolgált.


A virtuális diagnosztika előnyei

A vastagbél virtuális valóságban történt vizsgálata éppen olyan alkalmas a rák kimutatására, mint a valódi kolonoszkópia, állítják amerikai kutatók.


Három dimenziós röntgenvideo

(MTI-Press) - Amióta Konrad Röntgen az általa felfedezett X-sugár alkalmazásával 1895-ben először tette láthatóvá egy ép kéz belső csontozatát, óriásit fejlődött a testek átvilágítása. A legújabb, egyelőre CTX-nek nevezett szerkezettel a már mozgásban lévő emberi, vagy állati test belsejéről is lehet háromdimenziós videofelvételt készíteni. Egyelőre egy kisebb helyiséget betölt a berendezés, de 2010-re már a rendelőkben használatos változatot ígérik a tervezők.


Mit hoz a jövő a szívbetegségek diagnosztikájában?

A radiológia legújabb technikai fejlesztései forradalmasították a szív ún. nem invazív módszerekkel történő vizsgálatát. A 2007-es európai radiológiai kongresszuson (European Congress of Radiology 2007), melyet 2007 március 9-től 13-ig a bécsi Austria Center-ben tartottak, 16000 résztvevője volt 92 országból, összefoglalták a várható fejlesztéseket.


A mellkasi fájdalom gyors diagnózisa

Milliók kerülnek be mellkasi fájdalommal a sürgősségi osztályokra nap mint nap, és akár 24 órát is kell várakozniuk, hogy megtudják, szívinfarktus gyanúja merült-e fel, vagy valami kevésbé súlyos dologról van szó.


Leheletvizsgálattal kimutatható a tüdőrák

Ígéretesek az első kísérletek a leheletvizsgálattal, amellyel a tüdőrákot kívánják kimutatni clevelandi kutatók, de a vizsgálati eszközön a tervezők szerint még finomítani kell.


| | | | 5 | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop