ÚJ

A PET-vizsgálat jövője

A pozitron-emissziós tomográfia (PET) kulcsfontosságú szerepet játszhat a jövő diagnosztikájában és a szükséges kezelések meghatározásában is.


Távvezérelt MRI-vizsgálat

Amerikai radiológusok sikeresen teszteltek egy számítógépes programot, amely lehetővé teszi, hogy egy kórházban felállított MRI-készüléket az interneten keresztül a szakember távolról vezéreljen.


Riadó a repülőtéren

Azok a betegek, akik sugárkezelésen estek át, utána még jó ideig tévesen riadóztathatják például a repülőtéri biztonsági berendezéseket, mondják brit szakértők.


Új diagnosztikai lehetőség: a PET-CT

Egy új, az Egyesült Államokban kikísérletezett képalkotó eljárás egyesíti magában a CT erejét és a PET finom felbontóképességét, így korábban diagnosztizálhatók a rákok és más betegségek.


Testünk hőtérképe

Mint minden nagy formátumú orvosi technika, a termovízió is a haditechnikából származik, tehát az orvosi felhasználás előtt már évtizedek óta alkalmazták az ipar különböző területein is. A humán felhasználás csak az elmúlt 5-6 évben vált egyre elterjedtebbé és ismertté. Kevesen tudják, de Japánban és Koreában a rutinszűrések egyik leggyakrabban használt és bevált módja, mert olcsó és fájdalmatlan. Kár, hogy nálunk még csak kevés helyen hozzáférhető, mert igen informatív és látványos vizsgálat...


Gyorsabb CT vizsgáló készülék

Egy új röntgeneljárással kevesebb idő alatt készülnek el a képek, mint ahogy a szív egyet ver. A Somatom Definition elnevezésű berendezés két röntgengépből áll, így kétszer olyan gyorsan lehet vele felvételt készíteni akár az egész testről is. Gyártója szerint elsősorban szívbetegségek diagnosztizálására ideális a berendezés.


A PET-CT diagnosztika alkalmazásának területei

A PET technológia egy új típusú diagnosztikai eljárás, amely gyors, pontos, biztonságos és a beteg számára lényeges megterhelést vagy kockázatmentes vizsgálatot jelent. Tulajdonképpen egy kamera, amely az emberi test funkcióiról a molekulákról és sejtekről tud képet alkotni. Ezáltal mintegy „lefényképezi” a betegséget.


Felavatták Magyarország és Dél-Kelet Európa első PET-CT Központját

Budapest, 2005. május 26. – Csütörtökön felavatták Magyarország és Dél-Kelet Európa első PET-CT központját az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet új diagnosztikai épületében magánbefektetők és az állami költségvetés együttműködésével. Az évi 12 ezer beteg vizsgálatára alkalmas, milliárdos nagyságrendű beruházással létrejött központ azonnal megkezdte az onkológiai, kardiológiai és az ideggyógyászat körébe tartozó betegek diagnosztizálását és a környező országokból is fogad betegeket. Alkalmazásával jelentősen növelhetők évente több ezer rákos beteg túlélési esélyei.


Gadget felügyelő örülne

A kis méretű, olcsó és hatékony diagnosztikai eszközök alapjaiban változtathatják meg az egészségügyi ellátást.


Hazugságvizsgálat MRI segítségével

Amerikai kutatók megállapították, hogy az agytumorok diagnosztizálására szolgáló MRI-készülékkel az is megtudható, a vizsgált személy hazudik-e, vagy sem. Azok ugyanis, akik nem mondanak igazat, az agyuk más területeit használják, mint akik nem hazudnak.


| | | | | 6 | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop