ÚJ

Intimszűrés 3D ultrahanggal

A 3D ultrahangtechnikát ma már a magzat és a belső szervek vizsgálatára egyaránt használják. A módszer - fejlettségének köszönhetően - elősegíti a megbetegedések mihamarabbi felismerését, a pontos diagnózis felállítását. Dr. Takács Ildikó radiológussal a nemi szervek 3D-s vizsgálatáról beszélgettünk.


Sikeres a kezelése? 3D ultrahang vizsgálat

A 3D ultrahangtechnika segít az orvosoknak az elváltozások mihamarabbi felismerésében és pontos diagnosztizálásában. Ugyanakkor a már észlelt betegség lefolyásának és az utána következő gyógyulás nyomon követésére is ideális. A részletekkel kapcsolatban dr. Takács Ildikó radiológust kérdeztük.


Életmentő szűrés
Vesénkbe (is) látó ultrahang

Jobb félni és cselekedni, azaz megelőzni a komolyabb bajt, mint megijedni! – jutott eszembe, miközben dr. Szabó Andrea radiológus szakorvos a hasi és a kismedencei ultrahangszűréssel kapcsolatos kérdéseimre válaszolt.


A fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat az anamnézis felvétele után következik. Ennek során először megint a beteg megtekintése következik, majd a szív fonendoszkóppal történő hallgatása.


CT- és MR-vizsgálatok előtt

A radiológiai diagnosztika gyors fejlődésének következtében mind újabb, modernebb vizsgálómódszerek jelentek meg és kerültek be a mindennapi gyakorlatba. A hagyományos módszerekkel szemben ezek szokatlanul bonyolultak lehetnek a beteg számára, a gépek nagy terjedelmükkel, mozgásukkal fokozhatják a betegek amúgy is meglevő szorongását. Ez némileg talán csökkenthető, megelőzhető a vizsgálatok előtti részletesebb tájékoztatással. Ez kötelességünk is, mivel az 1997. évi, az egészségügyről szóló CLIV. törvény is kimondja, hogy "13. § (2) A betegnek joga van arra, hogy részletes tájékoztatást kapjon... b) a javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról. ...15. § (3) ...bármely egészségügyi beavatkozás elvégzésének feltétele, hogy ahhoz a beteg... megfelelő tájékoztáson alapuló beleegyezését... adja."


A hagyományos röntgenvizsgálatok

A radiológiai vizsgálatok alatt régen szinte teljes mértékben a röntgenfelvételek készítését és az ún. átvilágítást értettük. Ma ezeket hagyományos röntgenvizsgálatoknak hívjuk, mert számos egyéb azóta kifejlesztett eljárás is ebbe a kategóriába tartozik.


Röntgenvizsgálat - Képalkotó diagnosztika

A Wilhelm Conrad Röntgen felfedezésére épülő diagnosztikus szakma 100 éves születésnapját nemrég ünnepeltük. Leírhatatlanul sok esemény történt ez alatt az idő alatt. Számtalan felfedezés, köztük több Nobel-díj-érdemes tette lehetővé a mára szinte már követhetetlenül gyors fejlődést.


A nagyerek vizsgálata

Nagyegeken a mellkasi és hasi aortát (főverőeret), ennek főbb ágait, valamint az ún. vénakávákat (fő visszereket) értjük.


A perifériás erek vizsgálata

Ide soroljuk a nagyereéből eredő vagy azokba beömlő artériákat (verőereket) és vénákat (visszereket).
Az artériás rendszert érintő főbb megbetegedések: heveny vagy krónikus érelzáródás vagy szűkület (ún. embólia és trombózis), gyulladásos megbetegedések, malformációk (érfejlődési rendellenességek), traumás eredetű elváltozások, aneurizmák stb.


A szívkatéterezés és a szívizom-biopszia

Amennyiben az előzőekben felsorolt vizsgálatok pozitívak, tehát valamilyen elváltozást mutatnak, egyes esetekben ún. invazív vizsgálatra, szívkatéterezésre kerülhet sor. A szívizomiopsziát igen ritkán alkalmazzák.


| | | | | | 7 | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop