ÚJ

A vastagbél és a végbél betegségei

A vastagbél és a vékonybél leggyakoribb megbetegedései a következők: gyulladások, daganatok, divertikulumok.


Az anamnézis felvétele és tünetek emésztőrendszeri betegségek gyanúja esetén

Minden ilyen betegség gyanújánál a vizsgálatot, mint a többi esetben is, az anamnézis felvételével kezdjük. Nagyon fontosak a beteg panaszai, hiszen ennek alapján tudunk elindulni az e téren számos lehetséges vizsgálat útvesztőjében.


A húgyhólyag betegségei

A húgyhólyag betegségei közül a leggyakoribb a hólyaggyulladás (cisztitisz). Ez olyan jellemző klinikai tünetekkel jár (gyakori, csípős, néha véres vizelés), hogy már a tünetek alapján szinte diagnosztizálni lehet. Ilyenkor egy hagyományos vizeletvizsgálat elegendő.


A prosztata és a herék betegségei

A prosztata leggyakoribb megbetegedése a heveny és krónikus gyulladás, illetve a prosztata megnagyobbodás, mely lehet jó- vagy rosszindulatú.


Nőgyógyászati betegségek

A nőgyógyászati betegségek közül kiemeljük a méh daganatainak (a mióma, illetve a méhnyak- és méhtestrák)és petefészek legfontosabb kórképeinek diagnózisát.


A hematológiai (vérképzőszervi) és immunológiai betegségek diagnosztikája

A hematológiai betegségeken a vérképzőszervi betegségeket értjük. A vérképzés a csontvelőben történik. Átlagos súlyú felnőttben 1,7 liter csontvelő található. A csontvelőben termelődő sejtek kikerülnek a perifériára és ezáltal számuk és minőségük könnyen meghatározhatóvá válik.


A hematológiai és immunológiai betegségek

A szervezet ún. immunstátusa tulajdonképpen a szervezet speciális védekezőképességét jelenti, a hematológiai betegségeken pedig a vérképzőszervi betegségeket értjük.


Az emlődaganatok diagnosztikája

Az emlődaganat felismerésénél elsődleges az emlő kézzel történő tapintási vizsgálata, amit minden nő rendszeresen, azonos időszakban végezzen el magán.


Nyelőcsőbetegségek

A nyelőcső (özofágusz) betegségeinek vezető tünete a nyelési zavar. Viszonylag hamar felismerhető betegségek, mert korán tüneteket okoznak. Először a szilárd étel elfogyasztásakor jelentkeznek nyelési problémák, előrehaladottabb esetekben folyadékfogyasztásnál is.


Invazív diagnosztikus módszerek

A sebészi módszerekhez képest kis beavatkozással járó eljárásokat nevezzük invazív diagnosztikus módszereknek.
Ezek járhatnak több-kevesebb fájdalommal, így - a beavatkozástól, illetve a beteg tűrőképességétől függően - ezeket helyi érzéstelenítést követően vagy altatásban végezzük. Az invazív diagnosztikus módszerek a biopszia és a punkció.


| | | | | | | | 9 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop