A Jackson-ügy hatása a celebkezelés kultúrájára

Nem bíznak a szakértők abban, hogy a Jackson-ügy tanulságai drámai hatással lennének a hírességek gyógyszerezésének kultúrájára.

Conrad Murrayt négy évi börtönbüntetéssel, a kiszabható legsúlyosabb ítélettel sújtották kedden, miután a bíró hippokratészi eskü megszegését és a "gyógyszerőrület pénzért való kiszolgálását" is a Michael Jackson halálát okozó orvos fejére olvasta.

A szakértők szerint továbbra is lesznek orvosok, akik hajlanak a páciensek igényeinek kielégítésére, elnézik rossz szokásaikat, áthágják a szabályokat.

"Ezek az orvosok egomániások és pénzfüggők" - állítja Steven Miles, a Minnesotai Orvosegyetem bioetikai központjának tudósa. Szerinte veszélyes, ha egy orvos exkluzív kapcsolatot épít ki egy beteggel, különösen, ha az illető híresség, mivel olyan terepre téved, ahol nagyon nehéz a kezelés normális egyensúlyának megtartása.

Jackson és egy sor más híresség gyógyszer-túladagolással kapcsolatos halála felvetette a kérdést: milyen messzire mehetnek egyes orvosok pácienseik fedezésében. Murrayt gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el egy hónapos tárgyalást követően.
A perben megszólalt orvosszakértők leszögezték, hogy a kardiológusnak nem lett volna szabad erős műtéti altatót, propofolt adnia az álmatlanságban szenvedő sztárnak, még az énekes ragaszkodására sem.

Linda Fentiman, a Pace Egyetem jogászprofesszora úgy véli: a Jackson-ügy nem tántorítja el az orvosokat attól, hogy celeb klienseket vállaljanak. Akadhat azonban néhány orvos, aki talán hivatkozik majd az eset tanulságaira. "Nem vagyok benne biztos, hogy az eset visszatartaná a hírességeket attól, hogy megpróbálják megszerezni, amit akarnak, mindenesetre orvosuk visszautasíthatja a kérést arra hivatkozva: nem akarom úgy végezni, mint Conrad Murray..." - fejtette ki a professzor.
| Michael Jackson, gyógyszer, túladagolás, celeb, bulvár
2011-12-01 07:03:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop