Londonban megünnepelték a királynő "hivatalos" születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 88 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját. A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje - 1952 óta, vagyis 62 éve - regnáló uralkodójának "hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour.

Nagy-Britannia, uralkodóházak, évforduló, bulvár | MTI Hírek11 | Kertész, R.
Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig június második szombatján tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal nem nagyon vált be: London népe szombaton őszies, felhős, záporokkal tarkított időjárási körülmények közepette köszönthette uralkodóját.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

A szombati születésnapi ceremónián jelen volt Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó 93 esztendős férje. Fülöp tavaly - hosszú évek óta először - kénytelen volt távol maradni hitvese születésnapi ünnepségéről, mivel az udvar által közelebbről azóta sem részletezett betegség miatt nem sokkal korábban "feltáró jellegűnek" minősített hasi műtéten esett át.

Jelen volt az idei ceremónián Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos hercegnek, a királynő unokájának felesége is, aki a tavalyi ünnepség óta dédunokával örvendeztette meg az uralkodói házaspárt. A tavaly júliusban született György herceg a harmadik a brit trónutódlási sorrendben, és a királynő, valamint az uralkodó elsőszülött fia, Károly trónörökös és Károly elsőszülött fia, Vilmos herceg után majdan ő is az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A királynő - mint minden születésnapján - az idén is magas kitüntetésekben részesítette számos alattvalóját.

Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 119 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1149 név sorakozik, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangban. Köztük van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is, aki a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért veheti majd át a kitüntetést a Buckingham-palotában, a királyi család első számú londoni rezidenciáján.

| Nagy-Britannia, uralkodóházak, évforduló, bulvár
2014-06-14 18:30:01

Web Design & Development Prowebshop