Nyugdíjba vonul a rekorder amerikai űrhajós

Nyugdíjba vonul Scott Kelly, az az amerikai asztronauta, aki honfitársai közül a legtöbb időt töltötte a világűrben - jelentette be pénteken az amerikai űrkutatási hivatal.

Scott Kelly, űrhajós, bulvár | MTI Hírek13 | MTI
A NASA bejelentése szerint Kelly április elsején vonul vissza. Az 52 éves Kelly négy űrutazása alatt összesen 520 napot töltött az űrben. Kelly és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós a múlt héten tértek vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Földre, miután közel egy évet - 340 napot - töltöttek a világűrben. Ez alatt az idő alatt mintegy 200 millió kilométert repültek a Föld körül, 5440-szer kerülték meg a Földet. Az amerikai űrkutatás történetében ez volt az eddigi leghosszabb űrutazás.

A NASA számos orvosi vizsgálatot végez azzal kapcsolatban, hogy hogyan hatott Kelly szervezetére a hosszú tartózkodás az űrben. Az adatokat összehasonlítják ikertestvére, Mark Kelly orvosi adataival, hogy többet tudjanak meg az emberi test tűrőképességének határairól, mielőtt egy hosszabb feladatra, a Marsra küldenének űrhajósokat.

Kelly, aki korábban egy 159 napos misszióban is részt vett, azt mondta, a legnagyobb nehézséget az jelentette a számára, hogy távol volt a családjától és a barátaitól.

| Scott Kelly, űrhajós, bulvár
2016-03-15 19:38:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop