Obama a hírekből értesült, hogy Clinton magán e-mailt használt a hivatalos helyett

Barack Obama amerikai elnök a CBS televíziónak kijelentette: sajtójelentésekből tudta meg, hogy Hillary Clinton volt külügyminiszter a hivatali ideje alatt nem hivatalos, hanem magán e-mail-domainről levelezett.

USA, elnök, választás, bulvár, Obama, Clinton, elnök | MTI Hírek12 | Pogár, D.
Obama a szombaton felvett és vasárnap sugárzott interjúban örömét fejezte ki amiatt, hogy Clinton utasította munkatársait: hozzák nyilvánosságra levelezésének a hivatalos ügyekre vonatkozó részét. Kitartott a korábban hangoztatott álláspontja mellett, miszerint az övé minden idők legátláthatóbb amerikai kormánya.

Dianne Feinstein demokrata szenátor az NBC televíziónak nyilatkozva sürgette, hogy Clinton álljon elő egy pontos magyarázattal, hogy mi is a helyzet az e-mailjeit illetően.

"Mostantól kezdve a hallgatás ártani fog neki" - mondta Feinstein.

A kaliforniai szenátor asszony ezzel arra utalt, hogy ha Hillary Clinton a 2016-os elnökválasztáson való indulás mellett dönt, akkor a legesélyesebb lehet a Demokrata Párt hivatalos jelöltségére. A volt first lady tavaszra tervezett kampányindítójára azonban váratlanul árnyékot vetett a nem törvénytelen, de nem is szabályos elektronikus levelezés ügye.

Clinton a közügyekre vonatkozó 55 ezer e-mailjét már a külügyminiszter rendelkezésére bocsátotta áttekintésre. A hivatalos előírások megkerülése felvetette azonban azt a kérdést, hogy a volt külügyminiszter vajon valóban minden szükséges iratot átadott-e a kongresszusi vizsgálatok számára.

Trey Gowdy, a bengázi terrortámadás ügyét vizsgáló képviselőházi bizottság republikánus elnöke a CBS televízióval közölte, hogy több hónapos "nagy hézagok" vannak az általa vezetett testület rendelkezésére bocsátott mintegy 300 oldalnyi Clinton-levelezésben.

Mint emlékezetes, 2012. szeptember 11-én a kelet-líbiai városban működő amerikai képviseletet iszlamista fegyveresek támadták meg, négy amerikai állampolgár - köztük Chris Stevens tripoli nagykövet - halálát okozva. A terrorcselekmény körülményeit vizsgáló bizottság a múlt héten beidézte Clintont. Gowdy szerint hiányoznak azok az üzenetek is, amelyeket az akkori külügyminiszter egy fénykép tanúsága szerint azon a napon olvasott a BlackBerryjén, amikor támadást követően egy katonai szállítógép fedélzetén Líbiába repült.

Lanny Davies, Bill Clinton elnök volt különleges tanácsadója a Fox News csatornán úgy vélekedett, hogy Clinton asszony leveleit egy független vizsgálatnak kell alávetni.

Vasárnap egyébként Colin Powell volt republikánus külügyminiszter az ABC televízióban megszólalva elismerte, hogy ő is inkább a magán és nem a hivatalos email-címét használta. Mint mondta, nincs a birtokában olyan dokumentum, amit a külügyminisztérium rendelkezésére kellene bocsátania, de a tárcával kész megvitatni ezt a témát.

A The New York Times múlt kedden számolt be arról, hogy Clinton 2009-től 2013-ig tartó hivatala ideje alatt kizárólag egy magán e-mail-címet használt hivatalos levelezésre a kormányzat által biztosított fiók helyett. A közszolgálati alkalmazottak hivatalos levelezését nyilván tartják és archiválják.

| USA, elnök, választás, bulvár, Obama, Clinton
2015-03-09 15:53:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop