Főoldal Családorvosi Fórum Archívum

Az apixaban és a warfarin összehasonlító vizsgálata pitvarfibrillációban


A warfarin és más K-vitamin-antagonisták igen hatékonyak a pitvarfibrilláció thrombo-embóliás szövődményeinek a megelőzésében, a stroke esélyét kétharmad részben csökkentik, ugyanakkor korlátozza használatukat a szűk terápiás tartomány, az étel- és gyógyszer-interakciók, a monitorizálás szükségessége és a vérzés veszélye. Két új orálisan alkalmazható véralvadásgátló gyógyszer az utóbbi időben egyenértékűnek vagy jobb hatékonyságúnak mutatkozott a warfarinhoz hasonlítva a szisztémás embóliák vagy a stroke események megelőzésében. Egyikük az apixaban egy szájon át alkalmazható x-es faktorgátló. Kinetikáját gyors felszívódás, 12 órás féléletidő, 25 százalékos veseexkréció jellemzi a szervezetben.

Azon pitvarfibrilláló betegek, akik nem kaphatnak Kvitamin antagonistákat, az apixaban aspirinnel összehasonlítva 55 százalékkal csökkentette a stroke, vagy a szisztémás embólia kialakulását a nagy vérzéses szövődmények emelkedése nélkül.

Az ARISTOTLE (Apixaban for Reduction in Stroke and Other Thromboembolic Events in Atrilal Fibrillation) tanulmányban az apixabant warfarinnal hasonlították össze a stroke, vagy a szisztémás embólia megelőzése tekintetében olyan pitvarfibrilláló betegeknél, ahol még legalább egy további stroke rizikófaktor fennáll.


Oldalak:

Bense, A.

Családorvosi Fórum 2012 ;12(5-6):28-29   VoxMedica/Melania

2012-07-15 23:34:43

Nyomtatható verzió


Dokumentumok:

Bense.pdf : Megnyitás/Mentés (1.33 MB byte)

Hogyan előzhető meg az epekövesség?

Az epekövek megelőzése érdekében az étrend a legfontosabb tényező.


Hatalmas áttörés az Alzheimer-szűrésben: új vérvizsgálattal tünetmentes szakaszban felismerik a betegséget

Kelet-Közép-Európában egyedülálló, hogy elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára egy olyan szűrővizsgálatnak köszönhetően, amely a vérből képes kimutatni a betegségben felszaporodó kóros fehérjéket.


Mi történik, ha abbahagyja a koffein fogyasztását?

Számos előnnyel jár, ha valaki leszokik a koffein tartalmú italokról és ételekről. Az alábbiakban ezekből közlünk egy csokorral.


Szívbetegségek tünetei

Az alábbiakban bemutatjuk a szívbetegségek legjellemzőbb tüneteit, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.


Akupunktúra enyhíti a menopauzás panaszokat

A legtöbb nő az 50-es évei elején hosszú ideig küzd a változó kor kellemetlen tüneteivel, melyek az életminőségüket is jelentősen befolyásolják.



Vissza