Együtt élni az SPA-val

Az SPA-val együtt élni nem mindig könnyű. Vannak jó és vannak rossz napok. Habár néha nagyon nehéz lehet, fontos, hogy a beteg a stresszt ellenőrzése alatt tudja tartani, és megőrizze pozitív életszemléletét.

Spa, Bechterew-kór, stressz, életminőség | InforMed Hírek9   InforMed
Néhány betegnél a stressz fokozhatja a tüneteket. Ez azért lehetséges, mert a stressz nagyon sokféleképpen befolyásolhatja szervezetét, és csökkenteni tudja a szervezet gyulladással szembeni ellenállását is.\r\n

\r\nA stressz kezelésének nagyon sok módja van – hasznos lehet például egy jó könyv, egy nagy séta vagy egy baráti beszélgetés. Találhat hatékony kiegészítő kezeléseket is, mint például masszázst vagy reflexológiát. Találja meg, milyen módon tud lazítani, és ne felejtsen el erre időt szakítani.\r\n

\r\nEltekintve a lazítástól, van más módja is, amely segíteni tud abban, hogy még pozitívabbnak érezze magát és még jobban ellenőrzése alá tudja vonni betegségét.

Képezze magát

Az orvostudomány folyamatosan törekszik az SPA kezelésének fejlesztésére. Fontos, hogy lépést tartson ezzel a fejlődéssel, így tud megbizonyosodni arról, hogy a lehető legjobb kezelést kapja, ami elérhető.

Képviselje érdekeit még hatékonyabban

Győződjön meg arról, hogy úgy szedi be a gyógyszereket, ahogy azok elő vannak írva, és látogassa meg rendszeresen reumatológusát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy még mindig a lehető legjobb kezelést kapja.

Tartsa egészségesen testsúlyát

A normál testsúly megtartása csökkenti a gerincre ható terhelést, és ráadásul egy kiegyensúlyozott diéta egyébként is alapvető fontosságú az általános egészségi állapotot és életerőt tekintve.

Legyen aktív

Bármilyen tevékenység, amely a szívfrekvenciát fokozza, segít Önnek megnyugodni. Még egy közepes fokú gyógytorna is segít csökkenteni a stresszt azáltal, hogy a szervezetben endorphinokat szabadít fel. Az endorphinokról azt gondolják, hogy boldogságérzetet okoznak, és átmenetileg a fájdalmat is csökkenteni tudják. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt bármilyen gyógytorna programot elkezdene.

Határozza meg a legfontosabb dolgokat

Egy fontossági sorrend és az idejének az okosan történő beosztása segíthet Önnek a napi stressz leküzdésében és az általános életszemléletének javításában.

- Kérdezze meg önmagát, mi a fontos az Ön számára.
- Ismerje fel, mi az, ami egyáltalán nem jelent problémát.
- Ha azt gondolja, hogy túl sokat vállal, őszintén értékelje, hol tud a kötelezettségeiből lefaragni.
- Tanuljon meg időnként nemet mondani.
- Csak akkor vállaljon nehezebb feladatokat, amikor több energiája vagy segítsége van.
- Ne felejtsen el szükség esetén segítséget kérni.
- Tervezzen minden napra valami jó dolgot.

Szakszerű támogatás keresése

Beszéljen egy szakorvossal vagy találjon egy olyan betegszervezetet, ahol más SPA-s betegekkel találkozhat. Sokszor segít, ha olyan valakivel beszélhetjük meg érzéseinket, aki megérti, min megyünk keresztül, de aki nem tartozik a családhoz vagy a baráti körhöz.

Légvétel

A mély levegővétel, az enyhe nyújtózkodás és a jó dolgokra való gondolás segít megbirkózni a felszaporodó feszültséggel. Ha egy szituációban nagyon ideges, lépjen vissza egy lépést és lazítson.

Ne felejtsen el nevetni

A nevetés mindent egy kicsit kevésbé fontossá tesz, az egész életszemléletét pozitívan befolyásolja. Hívja fel egy vidám barátját és csevegjen vele, vagy nézzen meg egy vígjátékot. Lehet, hogy közhely, de a nevetés időnként a legjobb orvosság.
| SPA, Bechterew-kór, stressz, életminőség
2011-09-26 07:40:50


Hogyan tudom meg, hogy romlik-e a Bechterew-kórom?

A Bechterew-kór egy krónikus betegség, gondozást igényel. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen vissza kell járni a gondozást végző orvoshoz, aki megvizsgálja a beteg mozgás...


A Bechterew-kór orvosi vizsgálata

A Bechterew-kór – vagy más néven spondylitis ankylopoetica – a gerincet érintő ízületi gyulladás. Nevével ellentétben azonban komplexebb tünetcsoportról beszélhet...


A Bechterew-kór műtéti kezelése

A Bechterew-kór főleg a gerinc kisízületeiben, a keresztcsont és az ülőcsont közötti ízületekben (sacroiliacalis ízületek) zajló, ismeretlen eredetű, gyulladásos be...


Bechterew-kór ízületen belüli és kívüli tünetei

A derékfájás egyike a leggyakoribb panaszoknak, mellyel a Bechterew-kóros betegek először orvoshoz fordulnak. Ennek a deréktáji fájdalomnak van néhány jellegzetes tulajd...


Derékfájdalommal kapcsolatos orvosi kifejezések magyarázata

Derékfájás alatt a 12. háti csigolya, a derék és a keresztcsont régiójában jelentkező fájdalmat értjük.