Hirdetés

Koleszterincsökkentő ételek

Magas koleszterinszint esetén először diétát, illetve életmódváltást szoktak javasolni, a gyógyszeres kezelést csak akkor alkalmaznak, ha ezek nem vezetnek eredményre. A diétát azonban a gyógyszeres kezelés alatt is folytatni kell.

koleszterin, diéta, étel |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


Lencse

Magas rosttartalma miatt alkalmas a koleszterinszint csökkentésére. Hasonló hatású a vörös- és a tarkabab is. A főzeléken kívül salátát, és krémet is csinálhatunk, a krémnél a főtt lencsét keverjük össze olívaolajjal, balzsamecettel, zúzott fokhagymával és petrezselyemmel, úgy kenjük a pirítósra.

Paradicsom

A paradicsom liokopintartalma miatt egészséges koleszterincsökkentő, érdekes, hogy hatásfoka nagyobb, ha ivólé vagy püré formájában fogyasztjuk.

Avokádó

Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz oleinsavat, ez az egészséges egyszeresen telítetlen zsír emeli a jó és csökkenti a rossz koleszterin szintjét. Az avokádó ezen kívül rostokban is gazdag. Adjunk néhány kockát a salátához, de krém is készíthető belőle.

Dió

Az egészséges, telítetlen zsírokat tartalmazó dió gazdag továbbá növényi szterolokban is, ezek a koleszterin felszívódását gátolják. Naponta fogyasszunk egy fél marékkal, hasonlóan egészséges a mandula és a mogyoró is.

Olívaolaj

Úgy csökkenti az LDL-szintet, hogy nem befolyásolja a HDL szintjét. Napi 2 evőkanál az ajánlott mennyiség, lehetőleg az extra szűz változatot válasszuk.

Körte

A körte igen sok természetes rostot tartalmaz pektin formájában, ami LDL-csökkentő hatású. A friss körtében még több a pektin, mint az almában. Ne hámozzuk meg, mert a héja még gazdagabb rostforrás.

Tea

Egy csésze tea nemcsak felüdít a stresszes nap után, de mind a zöld, mind a fekete tea a koleszterinszintet is csökkenti. Vigyázzunk, a fekete teában háromszor annyi koffein van, mint a zöldben.

koleszterin, diéta, étel

2019-08-26 11:38:28

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop