Hirdetés

A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az érelmeszesedés kockázatát

A mérsékelt alkoholfogyasztás néhány kedvező szív-érrendszeri hatását azzal magyarázzák, hogy valószínűleg emeli az érelmeszesedés ellen védő hormonok szintjét. Ez a kutatási eredmény is alátámasztja azt a véleményt, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás az egészséges életvitel része.

atherosclerosis, alkohol, érrendszer |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Glanz, J.

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a szív- érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti, azáltal hogy csökkenti az érfal gyulladását, a vérrögképződést , a szervezet pedig lebontja a vérzsírokat.

Egyre több bizonyíték van arra nézve, hogy a nemi hormonok is szerepet játszhatnak az érelmeszesedés kialakulásában. Néhány vizsgálat szerint a DHEAS (dehidroandroszteron) hormonnak van ilyen hatása. A DHEAS szintje az életkorral csökken.

Holland szerzők megmérték a mérsékelt alkoholfogyasztás hatását a DHEAS és más nemi hormonok szintjére. A vizsgálatban 10 középkorú férfi és 9 nő vett részt, valamennyien egészséges nemdohányzók és mérsékelt ivók. A résztvevők egységes diétán voltak, és minden este sört vagy alkoholmentes sört ittak minden este vacsorához. Egy másik három héten át megcserélték a söröket. A rendes sört ivók DHEAS vérszintje 17%-kal magasabb volt, mint amikor alkoholmentes sört ittak. Az eredmény férfiakban és nőkben azonos volt. Ezzel szemben a tesztoszteron szint a sörivás után férfiakban 7%-kal csökkent. A nők tesztoszteron szintje azonos maradt. Az ösztrogén szint mindkét nemben állandó maradt, a HDL koleszterin szint pedig, mely a jobb szív-érrendszeri állapothoz kötődik, 12%-kal emelkedett férfiakban és nőkben egyaránt.

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás emeli a DHEAS szintjét, írják a szerzők az Alcoholism című folyóiratban.

A növekvő testsúllyal és a hosszabb élettartammal egyre magasabb a cukorbetegek száma. A szerző és munkatársai most szeretnék tanulmányozni az alkohol hatását más hormonokra, melyek a cukor vérbe történő felvételét és eloszlását szabályozzák. Bizonyítani akarják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás a II. típusú diabetes ellen is véd.

Reuters
atherosclerosis, alkohol, érrendszer

2005-05-23 23:43:31

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop