A zöld tea fogyasztása kismértékben csökkenti a koleszterin szintjét

A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a "rossz" koleszterin szintjét a vérben, miközben a jó koleszterin szintjét változatlanul hagyja - állapították meg kínai kutatók.

zöld tea, koleszterin, diéta, zöld tea | MTI Hírek 2011 ;8
A pekingi kutatók eredménye megmagyarázhatja, miért csökkenti a szívbetegségek előfordulásának kockázatát a zöld tea.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői 14 korábbi randomizált próba eredményeit tekintették át, melyekben három hét és három hónap közötti ideig fogyasztottak a vizsgálatokba bevont emberek vagy zöld teát, vagy zöldtea-kivonatot. A tesztekben kontrollcsoportokat is alkalmaztak, amelyek tagjai hatóanyag nélküli placebót kaptak.

Az összesített adatok szerint a HDL koleszterin vérszintje átlagosan 7,2 milligrammal csökkent deciliterenként, a jótékony, LDL koleszterin szintje nem változott értékelhető mértékben. A kutatók úgy vélik, a zöld tea koleszterinszintet csökkentő hatása annak köszönhető, hogy a benne található katekin elnevezésű vegyület (egy az antioxidáns hatású polifenolok közül) csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben.

A csökkenés kis mértékű, ezért a szakemberek szerint az, aki koleszterincsökkentő gyógyszert szed, nem tudja zöld tea ivásával helyettesíteni. Egyes kutatások a zöld tea nagy mennyiségű fogyasztásának lehetséges mellékhatásaira, például az esetleges májkárosodásra is felhívták a figyelmet. Szokásos mennyiségben azonban a zöld tea az egészséges étrend hasznos összetevője.
| zöld tea, koleszterin, diéta
2011-07-07 22:27:10
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop