A trigliceridszint és a diabétesz összefüggése

A 2. típusú diabétesz progresszív betegség, és számos szövődménye lehet. A magas triglicerid-szint valószínűsíti a diabétesz kialakulását, de szerencsére jó eséllyel csökkenthető.

triglicerid, diabétesz, cukorbetegség, inzulin | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Az első jel: inzulinrezisztencia

Nem a magas trigliceridszint okozza a diabéteszt, hanem azt jelzi, hogy a szervezet nem képes az elfogyasztott ételt energiává átalakítani.

A szervezetünk inzulint termel, ez az anyag „kíséri be” a glükózt a sejtekbe, ahol energiává alakul át. A triglicerid magas szintje a vérben az inzulinrezisztencia következménye, amikor az inzulin és a glükóz nem képes bejutni a sejtekbe, mindkettő felhalmozódik a vérben.

Ha az orvos inzulinrezisztenciát állapít meg, már egy lépéssel közelebb járunk a diabéteszhez. Az inzulinrezisztencia fokozódik elhízottságnál, és ha valaki sok cukrot illetve keményítőt tartalmazó ételt fogyaszt. Testmozgással és helyes étkezéssel az a folyamat visszafordítható.

A második fázis: a prediabétesz

A kezeletlen inzulinrezisztencia a vércukor szintjének emelkedéséhez vezet. Ha magas, de még nem nevezhető diabétesznek, prediabéteszről beszélünk, ez újabb lépés a cukorbetegség kialakulása felé. Ilyenkor sem késő azonban még tenni valamit. Ha követjük az orvos étkezésre, testmozgásra és gyógyszerszedésre vonatkozó tanácsait, a vércukorszint visszatér a normális tartományba.

A diabétesz

Ha egy bizonyos magas szintet elér a glükóz a vérben, diabéteszről beszélünk. Amennyiben ez kezeletlen marad, károsodhatnak az idegek, az erek, romlik a keringés. A károsodás érintheti a látást, a veseműködést, sőt még az agysejteket is, valamint fokozza a szívbetegségek, a stroke és az infarktus kockázatát. A gyógyulás érdekében mind életmódbeli változtatásokra, mind pedig gyógyszeres kezelésre szükség van.

| triglicerid, diabétesz, cukorbetegség, inzulin
2019-11-28 19:40:39
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop