A zsíranyagcsere zavarai

A sokszor önmagában diétával vagy emellett tablettával jól kezelhető 2. típusú cukorbetegek kb. 75%-ának van valamilyen zsíranyagcserezavara. Az 1. típusú, inzulinhiányos, tehát inzulinnal kezelt és jól beállított cukorbetegeknél viszont nem gyakoribb, mint az átlagnépességben. Rosszul kezelt inzulinos cukorbetegnél sajnos a zsírszintek magasabbak. A szervezetünkben fölöslegben lévő zsírnemű anyagok, lipidek (triglicerid, koleszterin) "lerakódhatnak" az érbelhártyában (endothel) és érelmeszesedést (arteriosclerosis) okozhatnak. Hogyan válhatnak testünk nélkülözhetetlen építőkövei "néma gyilkossá"?

koleszterin, inzulin, érelmeszesedés, diabétesz, cukorbetegség | Gyógy-ír   Kisalföld

A zsíranyagcsere változásai

A 2. típusú, vagyis a közép- vagy időskorban jelentkező cukorbetegségnél nem inzulinhiányról, hanem a meglévő inzulin hatásának csökkenéséről, tehát "inzulinrezisztenciáról" van szó. Az inzulinhatás csökkenése miatt a szervezet védekezésképpen több inzulint termel. Mindkét változás zsíranyagcsere-zavart okoz. Az "inzulinrezisztencia" miatt a zsírszövetből több szabad zsírsav szabadul fel. A szabad zsírsavak a véráram útján a májba kerülnek, itt a bőséges kínálatból fokozódik a triglicerid-képződés és a káros hatású lipoproteinek.

A VLDL termelődése

A VLDL-ből a hajszálereinkben magas koleszterintartalmú LDL keletkezik, mely az érelmeszesedés egyik fő tényezője. Az inzulin túltermelődése (hyperinsulinaemia) két fő következménnyel jár. 1. A májsejtek sokkal kisebb mértékben tudják kivonni a vérből a "rossz" koleszterint, vagyis az LDL-t. 2. Kisebb mértékben keletkezik szervezetben "védő" koleszterin, HDL, ami a felesleges koleszterint visszaszállítja a májhoz. A HDL koleszterin normál értéke 0,9 mmol/l feletti kell legyen, hiszen ez védő szerepet tölt be szervezetünkben, mely az érelmeszesedés ellen hat.

Mit kell tudni a következményekről?

A felszaporodott koleszterin a magasabb vércukor miatt károsodott érbelhártyába könnyedén lerakódik. Az érbelhártya alatti térben lévő falósejtek, a koleszterint felvéve, "habos" sejtekké alakulnak át. Ezek tömegei alkotják a már szabad szemmel is jól látható "zsírcsíkokat". A későbbiekben a habos sejtek által termelt növekedési faktorok az érfal simaizomsejtjeinek szaporodását és átalakulását okozzák. A módosult izomsejtek részben kötőszövetet termelnek, részben további jelentős mennyiségű koleszterint vesznek fel.

Az érfal zsíros elfajulása (atheroma) bedomborodik az ér belső tere felé, szűkíti az ér keresztmetszetét, rontja az ér által táplált szerv vérellátását. Nyugalomban ilyenkor még elegendő lehet a szállított vérmennyiség, de fizikai munka végzésekor a kínálat már alatta maradhat az igényeknek, pl. a szívkoszorúereknél a terhelésre jelentkező átmeneti vérellátási zavar mellkasi fájdalmat okoz (angina pectoris). Ha a későbbiekben az atheromában kalcium is lerakódik, akkor beszélhetünk az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedésről.

Ha az "elmeszesedett" érfal megsérül, itt helyileg hirtelen véralvadék (thrombus) képződhet, mely teljes egészében elzárhatja az ér belsejét. Az elzáródott ér által ellátott szerv vagy annak egy része, mivel táplálása megszűnik, elhal (infarktus).

A megelőzés lehetőségei

A tartósan normális vércukor mellett a zsíranyagcsere-zavar és érelmeszesedés okozta szövődmények sokkal ritkábban fordulnak elő. A kezelési lehetőségek maximális kihasználásával a vércukrot a normálishoz közeli szintre kell csökkenteni. Fontos a rendszeres fizikai aktivitás. Ez a vércukrot és a vérzsírokat egyaránt erőteljesen csökkenti, emellett segít az ideális testsúly fenntartásában is. Ne csak a szénhidráttartalmat, de a kalóriabevitelt is figyeljék! A "0" szénhidráttartalmú húsokból a soványabbakat válasszák. Vegyék figyelembe, hogy néhány sajtféleség zsírtartalma igen jelentős. A zsírok aránya az összes kalóriabevitelből ne haladja meg a 30%-ot. Ennek legalább a fele növényi eredetű (többszörösen telítetlen) zsírsav legyen.

Az egyéni diéta összeállításához segítséget kaphatnak a cukorbeteg-gondozók vagy elhízásambulanciák diétás szolgálatától.A korai felismerés érdekében minden cukorbetegnek évente legalább egyszer meg kell határozni laboratóriumi vizsgálattal a zsírértékeit. Amennyiben ezek kórosak, először a fenti, nem gyógyszeres kezelési módokat ajánlom elkezdeni. Ha emellett is magasabbak az értékek, akkor kezdjük a lipidcsökkentő szert adagolni. A világszerte, nagy beteganyagon végzett vizsgálatok bizonyították, hogy a koleszterincsökkentők adása mérsékelheti az érelmeszesedés folyamatát és csökkentheti következményeit.

| koleszterin, inzulin, érelmeszesedés, diabétesz, cukorbetegség
2002-07-18 12:06:15
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop