Alacsony koleszterinszint és agresszió

Igaz, hogy tanulmányok sora bizonyítja, hogy az alacsony koleszterinszint segít megőrizni a szív egészségét, de egy újabb felmérés szerint szoros kapcsolatban áll az agresszióval is.

koleszterin, alacsony, koleszterinszint, erőszak, agresszió, szerotonin, erÅ‘szak | The New York Times Health News Service   Medincorp

Miután egy kaliforniai kutató áttekintette az összes, a témában 1965 és 1995 között publikált tanulmányt, arra a megállapításra jutott, hogy az alacsony koleszterinszint (kevesebb mint 160 mg/dl) és az erőszakos viselkedés illetve erőszakos elhalálozások között szoros kapcsolat mutatható ki.

Egy tanulmány szerint például az alacsony koleszterinszintűek hatszor nagyobb valószínűséggel halnak erőszakos halált (gyilkosság, öngyilkosság, közúti balesetek), míg egy másikban az áll, hogy az ilyen személyek ötször gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot.

Azt egyelőre még nem sikerült megállapítani, hogy az alacsony koleszterinszint miként fokozza az erőszakos viselkedésre való hajlamot, illetve miként növeli meg az erőszakos halálesetek számát, de a legvalószínűbbnek az látszik, hogy az alacsony szinthez egyben alacsonyabb szerotonin-koncentráció is társul. Ennek a hangulatszabályó hormonnak a hiánya fokozza az agressziót. A szóbanforgó tanulmány az Annals of Internal Medicine március 15-i számában látott napvilágot.

Mivel az agresszió azoknál is növekedett, akik a koleszterinszintjüket étrenddel és tornával csökkentették, nem helytálló az a korábbi feltételezés, hogy az erőszakosság a koleszterin-csökkentő gyógyszerek mellékhatása, jegyezte meg a szerző, dr. Beatrice A. Golomb, a San Diego-i Kalifornia Egyetem professzora.

Dr. Golomb összesen 163 tanulmányt talált a koleszterin és az agresszió kapcsolatáról. Egyikük szerzői kimutatták, hogy a 160 mg/dl-nél alacsonyabb koleszterinszintű férfiak 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak erőszakos halált azokhoz képest, akiknek e szint feletti a szintjük.

Az American Heart Association ajánlása alapján egy felnőtt koleszterinszintjének nem szabad átlépnie a 200 mg/dl-es határt.

Két neves szakértő, dr. Basil Rifkind (National Heart, Lung and Blood Institute) és dr. Angelo Scanu (Chicago Egyetem) nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a tanulmány következtetéseinek.

"Ez azt jelentené, hogy a koleszterin csökkentésével nagyobb valószínűséggel halunk erőszakos halált? Nem, egyáltalán nem," mondta dr. Rifkind, aki szerint ez az elmélet már évekkel ezelőtt megszületett.

"Egyik kísérletet végezték el a másik után annak alátámasztására, hogy a statinok (újfajta koleszterincsökkentők) hatékonyak és biztonságosak hosszútávon is. Ha valakinek gyógyszeres kezelésre van szüksége, nyugodjon meg, a legjobb kezelésben tudjuk részesíteni," mondta a bethesdai szakember.

Dr. Scanu szerint a felfedezés "érdekes, de nem aggasztó." Úgy vélte, hogy "megalapozatlan dolog lenne azt állítani, hogy a koleszterinszint csökkentése az erőszakos halál nagyobb rizikóját is jelenti egyben. Nem hiszem, hogy lenne elég okunk erre figyelmeztetni a betegeket."

Az AHA egy nyilatkozatában azt állította, hogy az amerikaiak maximum 5-10 százalékának van 160 mg/dl alatti koleszterinszintje.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| koleszterin, alacsony, koleszterinszint, erőszak, agresszió, szerotonin
2002-07-31 20:22:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop