A koleszterinszint csökkentése tágítja az ereket

Japán kutatók új aspektusát fedezték fel a magas koleszterinszint és a szívkoszorúér-megbetegedések (coronary artery disease - CAD) összefüggésének.Az már régóta köztudott, hogy a koleszterin összegyűlik az erekben, ami akadályozza a véráramlást és koszorúér-betegséghez vezet.

érbetegségek, Erek betegségei, Ér betegség, érbetegség, Erek megbetegedései, Ér megbetegedés, érszűkület, CAD, koleszterin, értágító, MVD | The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

Most azonban a tudósok azt mondják, hogy a magas koleszterinszint azt is okozhatja, hogy maguk az érfalak szűkülnek össze, ami a CAD lehetséges korai jele. Ezt az érszűkületet észlelték azoknál a betegeknél, akiknek CAD-jük volt, de nem találtak náluk a betegséggel gyakran társított zsírlerakódásokat.

A Circulation című szakfolyóiratban dr. Ikuo Yokoyama, a tokiói egyetem kardiovaszkuláris osztályának vezető kutatója azt állította, hogy igen fontos, hogy ezt az érszűkületet (myocardialis vasodilatio - MVD) kezeljék, hogy meg lehessen előzni az állapot romlását és az infarktus bekövetkeztét.

Tanulmányában Yokoyama kutatócsoportja 27 magas koleszterinszinttel rendelkező résztvevő adatait értékelte és összevetette 16 normál koleszterinszintű, nemben, korban, testsúlyban, magasságban, vérnyomásban és dohányzás tekintetében nekik megfelelő kontrollszemély adataival. Az első csoport átlagos koleszterinszintje 263 mg/dl volt, szemben az egészséges csoport 197 mg/dl-es adatával.

A magas koleszterinszintű csoport résztvevői közül 16 panaszkodott mellkasi fájdalmakról és a CAD más tüneteiről, de az angiogramm és az erek röntgenvizsgálata nem mutatott ki plakk-képződést.

Azonban amikor a két csoport résztvevői dipyridamolt, az érszűkület mérésére szolgáló gyógyszert kaptak, a magas koleszterinszintű betegeknek sokkal nagyobb mértékben csökkent a szívizmot ellátó vér áramlása, mint a kontrollcsoportnál.

A kutatók azt is megállapították, hogy a magas koleszterinszintű betegek gyógyszerrel valamint különleges diétával való kezelése átlagosan 197 mg/dl-es koleszterinszint-esést eredményezett. A gyógyszeres kezelést és/vagy diétát követő 8-15 hónapban jelentősen javult a szívizom vérellátása is.

A magas koleszterinszintű betegek erei visszatértek normális állapotukba, kivéve azokét, akik cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedtek, mivel ezek a betegségek is okozhatják az erek átalakulását.

A koleszterinszint-csökkentő gyógyszereknek tudják be a mellkasi fájdalmak megszűnését, amelyet valószínűleg az elzáródott artériák okoztak, közli egy nemrégiben megjelent tanulmány. Dr. Henry Buchwald, a minneapolisi University of Minnesota sebész professzora arra a megállapításra jutott, hogy amikor csökken az alacsony sűrűségű, ún. rossz koleszterin (LDL) szintje, az oxigén könnyebben jut a szívbe és egyéb szövetekbe. Ez a görcsök oldódásával és más, az érelmeszesedéssel, a plakkok lerakódásával kapcsolatos panaszok csökkenésével jár.

A dallasi székhelyű American Heart Association szerint a lakosság több mint a felének 200 mg/dl, azaz a felső érték felett van a koleszterinszintje. Ebből 39,4 millió felnőtt szintje 240 mg/dl, ami magas értéknek számít.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Érbetegségek, Erek betegségei, Ér betegség, Érbetegség, Erek megbetegedései, Ér megbetegedés, érszűkület, CAD, koleszterin, értágító, MVD
2002-08-01 00:13:53
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop