A telített zsírok fokozzák a halálozást

A telített zsírok fogyasztása a halálozás kockázatának növekedésével függ össze egy nagy létszámú, hosszú távú kutatás szerint.

transzzsír, telített zsírok, transzzsír, telített zsírok | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Harvard Egyetem közegészségügyi karának tanulmánya, melyet a JAMA Internal Medicine ismertetett, 126 ezer embert követett nyomon három évtizeden át, hogy értékelje az étrend egészségre és élettartamra gyakorolt hatását. A kutatók szerint munkájuk az eddigi legrészletesebb és legerőteljesebb vizsgálat, amelyet a különböző zsírtípusok hatásairól végeztek.

Eredményeik ellentmondanak az Országos Elhízásfórum (National Obesity Forum) májusban közölt tanulmányának, amely szerint több zsírt és kevesebb szénhidrátot kellene ennünk.

Az új kutatás szerint a transzzsírok és a telített zsírok, köztük a vaj és a vörös húsok fogyasztása magasabb halálozási aránnyal függ össze, mintha ugyanennyi kalóriát szénhidrátokból fedezne az ember.

Ennél is fontosabb a kutatók szerint, hogy a halálozási arány 11-19 százalékkal csökkent, ha a telített zsírokat telítetlennel helyettesítették, vagyis például vaj és disznózsír helyett olíva-, szója- vagy repceolajat használtak.

Ha a telített zsírokból származó kalóriáknak csak öt százalékát - nagyjából 15 grammot - helyettesítették többszörösen telítetlen zsírokkal, az a korai halálozás kockázatának 27 százalékos csökkenésével függött össze.

Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, valamit a rák kockázata csökkent, de az idegrendszeri betegségeké - az Alzheimer- és a Parkinson-kóré - és a tüdőproblémáké is, ha azoknak az adatait vették alapul, akik továbbra is telített zsírokat fogyasztottak.

Ha telített zsírokból származó kalóriák helyett szénhidrátot fogyasztottak, az szintén csökkentette a halálozási arányt, de kisebb mértékben.

A kutatásban részt vevő 126 233 ember kettő-négy évente válaszolt étrendi, életmódbeli és egészségügyi kérdésekre, átlagosan három évtizeden át, ezalatt 33 304-en haltak meg közülük.

| transzzsír, telített zsírok
2016-07-18 09:56:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop