Az örökletes magas koleszterinszint

Az örökletes magas koleszterinszint (familiáris hypercholesterinaemia, FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon. A korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál és a végtagok érszűkületének lehetősége.


Az örökletes magas koleszterinszint az egyik leggyakoribb öröklődő betegség. Minden 500. felnőttben kimutatható, és minden 20. magas koleszterinszinttel élő beteg közül egyben előfordul. Becslések szerint alig 1% a felismert betegek aránya!

Akinek a családjában korai, 50 éves kor előtt előfordult infarktus vagy stroke, és tartósan jellemző a magas koleszterinszint, annak érdemes mielőbb szűrővizsgálaton ellenőriztetni a rizikótényezőket.

Az FH 50 százalékában öröklődik, mindkét szülő érintettsége pedig sokkal nagyobb kockázatot rejt. Jellegzetessége a dominánsan öröklődő betegségnek a magas LDL koleszterin szint („rossz” koleszterin), kora gyerekkortól, de tünetmentes lehet akár negyvenéves korig is.

Az örökletes esetekben a magas koleszterinszintre utalhatnak külső jelek a bőrön (Mona Lisa tünetek): sárgás elszíneződés a szemhéjon, a könyök-, kézfej-, térdfeszítő inak feszítő felszínén megjelenő koleszterinnel teli lerakódások, és a szem szaruhártyáján megjelenő 40 év előtt megjelenő körgyűrű.

Az FH nem gyógyítható, de jól kezelhető. A kezelést elsősorban az érelmeszesedés, és annak okán kialakuló súlyos problémák megelőzése indokolja. A kezelés célja az LDL-koleszterin szint csökkentése.

A SZÍVSN országos betegegyesület szervezésében rendszeresen végeznek „Mona Lisa” szűrőnapokat és előadásokat, előre meghirdetett szombati napokon. A szűrésekre olyan érdeklődők jelentkezését várják, akik még soha nem nézették meg koleszterinszintjüket, illetve már ismert a genetikai érintettségük.

Gondoljon a betegségre, ha a családban korai szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál fordult elő!

| familiáris hypercholesterinaemia, örökletes magas koleszterinszint, FH, Mona Lisa szűrőnap
2016-06-16 17:15:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop