A zöld tea csökkentheti a "rossz" koleszterin szintjét

A zöld tea hagyományos ital formájában és étrendkiegészítő kapszulaként is csökkentheti a "rossz" koleszterin értékét - derült ki egy átfogó amerikai tanulmányból.

A Journal of the American Dietetic Association című folyóiratban megjelent eredmények szerint az ital formájában fogyasztott zöld tea ugyanakkor valamivel hatékonyabban csökkenti a teljes-, és a "rossz" LDL-koleszterinértéket, mint a benne található katekin nevű anyagot tartalmazó mesterséges kivonatok.

A kaliforniai Pomona városában működő Western University of Health Scienes gyógyszerészeti karán dolgozó Olivia Phung mindezektől függetlenül hangsúlyozta, hogy a zöld tea jótékony hatása összességében véve meglehetősen alacsony.

"Ha valakit már kezelnek a koleszterinszintje miatt, akkor nem érdemes átváltania sem a kapszulákra, sem a tea fogyasztására" - mondta Phung, hozzátéve, hogy az ital étrendkiegészítőként való alkalmazása ettől függetlenül javíthat a "rossz" koleszterin értékén. A szakemberek nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a zöld tea serkentően hat a "jó" HDL-koleszterinre, vagy csökkenti a vérben található másik zsírfajta, a triglicerid értékét.

A kutatók 1415 felnőtt bevonásával készült húsz klinikai teszt eredményeit vizsgálták meg. A korábbi tanulmányok résztvevőit véletlenszerűen osztották be aszerint, hogy mindennap zöld teát - italként vagy kapszulaként - fogyasszanak, vagy a kontrollcsoport tagjaként placebókat kapjanak. Az eredmények szerint a zöld tea jótékony hatása csak azokra a résztvevőkre korlátozódott, akik eleve magas koleszterinszinttel vágtak bele a vizsgálatba.

Összességében nézve a tea hatékonyabbnak bizonyult a kapszuláknál, ám Phung szerint mindettől függetlenül nincs elég adat annak bizonyítására, hogy az ital fogyasztása hatékonyabb, mint a kivonatoké. A korábbi tanulmányok ugyanis túlságosan kicsik voltak ahhoz, hogy megbízható eredményekkel szolgáljanak. Mint hozzátette, további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy mennyi az ideális katekinmennyiség, ebből következően pedig, hogy a dózis emelésével tovább javíthatóak-e az értékek.

A mellékhatások tekintetében a szakemberek elmondták, hogy a zöld tea mérsékelt fogyasztása teljesen biztonságos, bár mind az ital, mind a kivonatok tartalmaznak koffeint, amely bizonyos emberek számára nem ajánlott. A zöldteakivonatot fogyasztók körében regisztráltak ugyan néhány májkárosodási esetet, ám nem egyértelmű, hogy az étrendkiegészítő volt-e az oka a betegség kialakulásának.
| zöld tea, koleszterinszint csökkentés, koleszterin
2011-11-18 22:38:47
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop