A zsír immunreakcióval fokozza a szívinfarktus rizikóját

A zsíros étrend és az elhízás veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary Egyetem kutatói. Tanulmányuk a Cell Metabolism című szaklapban jelent meg.


A tanulmány szerzői szerint a jelentős túlsúly olyan immunreakciót indíthat el, amely fokozza a szívroham rizikóját.

A kutatók 1172 embertől vettek vért, voltak közöttük soványak, túlsúlyosak és elhízottak. Azt fedezték fel, hogy a T-limfocita nevű fehérvérsejt nagyobb koncentrációban fordul elő az elhízottaknál. Megállapították, hogy a hasi elhízás esetén nagyobb a T-limfociták koncentrációja, mint a combra-fenékre hízóknál.

A T-sejtek az immunreakciók kulcsfontosságú résztvevői, védik a szervezetet a fertőzésektől. Alapvető szerepet játszanak a gyulladás kialakulásában is, elősegíthetik többek között a zsírok lerakódását az artériák falán, ami érelmeszesedést okozhat és szívinfarktushoz, stroke-hoz vezethet. A zsíros táplálékot fogyasztó egereknél is magas volt a T-limfociták koncentrációja.

Közvetlen kapcsolat van az elfogyasztott étel, a testsúly és a szívbetegségekhez vezető gyulladás között. A gyulladásban résztvevő molekulát célzó gyógyszerek klinikai alkalmazása már folyik rákgyógyítás céljából. Lehet, hogy ezeket a gyógyszereket szívbetegségek kezelésére is használni lehet.

"Nem tudjuk egyelőre, meddig marad meg a vérben a T-limfociták nagy koncentrációja, vagyis az étrend megváltoztatása csökkenti-e a T-sejtek mennyiségét és a szívbetegségek kockázatát, vagy ellenkezőleg: ha egyszer magasra szökött a számuk, az életfogytig úgy is marad"- mondta az egyik kutató.

| zsíros étrend, elhízás, immunválasz, szív- és érrendszeri betegség, túlsúly, szívroham
2017-02-15 00:44:01
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop