A magas koleszterinszint diétás kezelése
A koleszterin napjaink első számú közellenségévé vált. A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód sajnos maga után vonzza, hogy rengeteg embernek magas a koleszterinszintje.
koleszterni, diéta |
InforMed Hírek16 InforMed
| Mészáros, K.
Koleszterin a vérben
A koleszterin szükséges a szervezet normális működéséhez. A vérben keringő koleszterin 80%-a a májban termelődik, és csak fennmaradó 20% kerül a szervezetünkbe a táplálékkal, mégis a helyes táplálkozás szerepe koránt sem elhanyagolható.
Két fajta koleszterint különböztetünk meg
LDL koleszterin: Koleszterint szállít a májból a sejtekhez, ha túl sok van belőle lerakódik az érfalon, merevvé téve azt.
HDL koleszterin: a felesleges koleszterint kivonja a vérből és visszaszállítja a májba, melyből a máj epesavakat képez.
Magas koleszterin szint okai:
- örökletes tényezők
- mozgás szegény életmód
- rossz táplálkozási szokások
- dohányzás
- elhízás
- jelentős mértékű alkoholfogyasztás
Magas koleszterinszint esetén először diétát illetve életmódváltást szoktak javasolni, a gyógyszeres kezelést csak akkor alkalmaznak, ha ezek nem vezetnek eredményre. A diétát azonban a gyógyszeres kezelés alatt is folytatni kell.
A diéta célja
Az LDL koleszterin csökkentése és a HDL koleszterin növelése. Testtömeg csökkentése, tudatos életmódváltás.
Ezt úgy érthetjük el, hogy:
- csökkentjük a táplálékkal bevitt koleszterin mennyiségét
- csökkentjük az állati eredetű (telített zsírsavak) zsiradékok
- bevitelét
- növeljük a (egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak) növényi eredetű és halakban található zsiradékok arányát
- növeljük a napi rost bevitelt
- csökkentjük az étrendben az „üres kalóriákat” (cukrok, cukrozott italok, cukros ételek, felesleges zsiradék, alkoholos italok)
1. Koleszterin bevitel és az állati eredetű zsiradékok csökkentése:
- Koleszterin csak az állati eredetű élelmiszerekben van.
- Tej, tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmúakat válasszuk. 1,5%-os tej, tejtermékek! A vaj szintén tartalmaz koleszterint, helyette margarint fogyasszunk!
- Csirke, kacsa, sertés, marha, pulyka húsokból a zsírszegény részt fogyasszuk, távolítsuk el a látható zsiradékokat, pl. húzzuk le a csirkebőrét. Válasszunk olyan konyha technikai eljárásokat, melyekkel csökken a hús zsírtartalma, illetve azokat, melyekkel nem növeljük jelentősen az ételek zsiradék tartalmát, pl. grillezés, fóliában sütés, teflonban sütés.
- Ételeinket növényi zsiradékokkal készítsük el és ne fogyasszunk állati eredetű zsiradékokat. Pl. sertés zsír, kacsa zsír, libazsír, szalonna, tepertő, szalámi, kolbász félék stb.
- A belsőségek nagy koleszterin tartalommal rendelkeznek, ezeket iktassuk ki az étrendünkből. pl. máj, vese, velő, szív, agy stb.
- A tojássárgájának igen jelentős a koleszterin tartalma, ezért az ételek készítéséhez a tojásfehérjét alkalmazzuk, mivel az nem tartalmaz koleszterint.
- A növényi eredetű zsiradékok és a halolajak nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, melyek kedvezően befolyásolják a koleszterin anyagcserét.
- Ételeink elkészítéséhez növényi olajat (pl. napraforgó olaj, repce olaj, tökmagolaj stb.) használjunk, azt is minél kevesebb mennyiségben, hogy ne növeljük jelentősen a bevitt ételek energia tartalmát!
- Hetente kétszer- háromszor fogyasszunk tengeri halakat: makrélát, lazacot, tonhalat, busát.
A növényi eredetű, emészthetetlen rostoknak számos kedvező tulajdonságuk van.
- csökkentik a velük együtt fogyasztott zsírok és szénhidrátok felszívódását
- fokozzák a bélmozgást, kevesebb ideig pang az étel a belekben
- teltségérzetett okoznak, így csökken az étvágy és az elfogyasztott étel mennyiség
- megakadályozzák a koleszterin és az epesavak felszívódását a belekből
Diétás rostban gazdagok a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék, péksütemények, valamint a hántolatlan gabona készítmények, műzlik.
4. Üres kalóriák bevitelének csökkentése:
Ha a magas koleszterin szinthez elhízás is társul, akkor a testsúlycsökkentés is javasolt, amit a fenti változtatásokon túl az üres kalóriák bevitelének csökkentésével illetve kihagyásával valamint rendszeres testmozgás beiktatásával érhetünk el.
Üres kalóriáknak számítanak:
- cukrozott italok: szörpök, Cola, cukros tea, cukrozott rostos gyümölcslevek (helyette fogyasszunk cukormentes 100%-os gyümölcsleveket)
- cukros, édes ételek, készítmények: sütemények, torták, fagylaltok, lekvárok, dzsemek, kompótok, nápolyik, csokoládéfélék.
Itt kell megjegyeznünk, hogy a méz közel hasonló energia tartalommal bír, mint a cukor, tehát a cukor kiváltása mézzel nem vezet eredményre jelen esetben! A cukrot természetes vagy mesterséges édesítőszerekkel kell pótolni, olyanokkal, melyeknek nincs vagy kevés az energia tartalma. - nagy zsírtartalommal rendelkező felesleges ételek: chipsek, habos, tejszínes édességek
- alkoholos italok: pl. sör, bor, tömény italok. Nagy energia tartalommal rendelkeznek!
Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk és beiktatunk az életmódunkba napi kb. 30 perc testmozgást, akkor sokat tehetünk koleszterinszintünk csökkentése érdekében.
| koleszterni, diéta
2019-09-04 16:28:51