Alacsony vérzsírszintek (hipolipoproteinémiák)

A hipolipoproteinémia, azaz alacsony zsírszint a vérben, ritkán okoz problémát, de más betegségek fennállására utalhat. Például a koleszterinszintek alacsonyak lehetnek, ha valakinek túlműködik a pajzsmirigye, vérszegény, rákja van, alultáplált vagy a táplálék felszívódása rossz a gyomor-bélhuzamból (malabszorpció).

vérzsírszint | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Emiatt aggasztó, ha az összkoleszterin-szint 120 mg/dl (3,1 mmol/l) alá esik.

Néhány ritka, öröklődő rendellenesség eléggé lecsökkentheti a zsírszinteket ahhoz, hogy ennek jelentős következményei legyenek.

A hipobétalipoproteinémiás embereknek különösen alacsony lehet az LDL-koleszterinszintjük, de általában nincsenek tüneteik, és nem szorulnak kezelésre.

Viszont az abétalipoproteinémiásoknak nincs LDL-koleszterinjük, és nem tudnak kilomikronokat előállítani, ami a zsírok és zsíroldékony vitaminok rossz felszívódását, rendellenes vastagbélmozgásokat, zsíros székletet (szteatorrea), szokatlan alakú vörösvérsejteket és foltos ideghártya-gyulladás (retinitisz pigmentoza) miatt vakságot okoz. Habár az abétalipoproteinémiát nem lehet gyógyítani, A- és E-vitamin nagy dózisainak szedése késleltetheti vagy lassíthatja az idegrendszer károsodását.

Tangier-kórban kiemelkedően alacsony a HDL-koleszterinszint, ami kóros idegműködéshez, a nyirokcsomók, a mandulák, a máj és a lép megnagyobbodásához vezet.

| vérzsírszint
2009-02-02 15:31:50
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop