Bűnös-e a koleszterin? - Hitek és tévhitek…
Tojás, vaj és disznókaraj tilos! Csak a koleszterinszegény táplálék tartja fitten a szívet - gondolják legtöbben, hiszen attól tartanak, hogy koleszterinszintjük emelkedésének betegség lesz a vége…
Mi az igazság?
Aki sok húst és zsíros ételeket fogyaszt, különösen veszélyeztetett. Miután manapság a civilizált országokban a férfiak körében robbanásszerűen nő a szív, és érrendszeri megbetegedések száma, megállapították: túl sokat és túl zsírosan táplálkozunk. A szakértők azonban vitatják az ideális koleszterinszintet. A táplálkozási tudósok többsége azon a véleményen van, hogy a magas koleszterinszint hozzájárul az érelmeszesedés, így a szívinfarktus és a gyenge szívműködés kialakulásához.
Ugyanakkor tudományosan vitatott kérdés, hogy a koleszterin csökkentése valóban kedvezően befolyásolja-e az érrendszeri betegségeket. Nincs bizonyítva, hogy a trigliceridek közrejátszanak az érelmeszesedés kialakulásában. Ez tehát annyit jelent, hogy nem kell aggódni, ha magasabb a koleszterinszintünk!
De! A hasnyálmirigyet károsíthatja, ha kimagaslóan sok koleszterin található a vérünkben.
Koleszterin források
A szervezetben található koleszterin két forrásból származik:
- többségében a májban képződik
- állati eredetű táplálékkal visszük be szervezetünkbe.
A zsíros táplálék, a bőséges alkoholfogyasztás, a máj-, a pajzsmirigy- és a vesebetegségek, a cukorbetegség növelheti a koleszterinszintet. Mindez azonban örökölhető is. Az orvos által megállapított koleszterinszint különböző zsíranyagok összessége.
A nőknek jobb
A nők vérében átlagosan több HDL-koleszterin található, mint a férfiakéban. A zsír eloszlásának a testünkön komoly szerepe van. A tipikus női „körteforma” kevésbé veszélyes, mint a „dobforma”, továbbá a nők a változókorig a női nemi hormon, az ösztrogén által védve vannak, ami többek között rugalmassá teszi az ereket. A terhesség során csupán a harmadik harmadban növekszik meg a koleszterin, általában 35%-kal, diétától függetlenül. Ez a szervezet természetes mechanizmusa.
Különböző zsírok
A trigliceridek a, táplálékkal jutnak szervezetünkbe. Éppen ezért vitatott kérdés az orvostudományban, hogy a túl sok triglicerid valóban érelmeszesedéshez vezet-e. Tény: a megnövekedett trigliceridérték kevésbé veszélyes az egészség szempontjából, mint a túl magas koleszterinszint. A táplálékkal felvett zsírok a vérben nem oldódnak fel, ezért speciális hordozófehérjékbe kapaszkodnak, melyek más és más szerepet játszanak az érelmeszesedésben.
Nobel-díjasok
Michael Brown és Joseph Goldstein amerikai kutatók 1986-ban kaptak Nobel-díjat a koleszterin-anyagcsere területén végzett munkájukért.
Kiderítették, hogy különböző koleszterinek éteznek:
- a „rossz” LDL-koleszterin
- a „jó” HDL-koleszterin.
Ezt főképp a rossz LDL-koleszterinek teszik, ami tehát annyit jelent, hogy a túl magas LDL-szint megnöveli az érelmeszesedés esélyét. A jó HDL-koleszterinek valószínűleg épp védenek ellene, mert a felesleget visszaszállítják a májba. Ám a döntő kérdés még mindig nyitott: hogyan lehetséges, hogy túl sok koleszterin cirkulál a vérben?
A koleszterin egyik része a táplálékból származik, másik része a szervezetünkből, ami maga is előállít koleszterint, méghozzá olyan mennyiségben, amennyit nem is lennénk képesek megenni. Ez 500-2000 mg koleszterint jelent, mely elvileg nem is okozhatna problémát, mert a szervezet flexibilis: szükség szerint állít elő anyagokat, ha nincs rá igény, egyszerűen nem termel. Ez a funkció azonban nem minden embernél működik: akinél veleszületett zsíremésztési zavarok állnak fenn, túl kevés a sejtjei receptora, így állandóan sok LDL-koleszterin úszik a vérében.
A koleszterinőrület
A koleszterintől való félelem már évekkel ezelőtt átterjedt az USA-ból Európába. Az eredmény: a középkorú férfiaknak és nőknek azonnal lelkiismeret-furdalása támad, ha élvezettel elfogyasztanak egy szelet húst vagy egy tortát…
Egy amerikai szívspecialista néhány évvel ezelőtt azt követelte, hogy az összes amerikai gyereknek állapítsák meg a koleszterinszintjét, és szüntessék meg a jégkrémárusítást az iskoláknál…
Ami mindebből igaz és észben tartandó: a magas koleszterinszint hosszú távon hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához.
Megelőzés
Az egészséges koleszterinszint pontos meghatározása továbbra is vitatott kérdés a szakmában. Az amerikai orvostudományi újság, a JAMA a következő adatokat összegezte:
- felnőtteknél 29 éves korig 200 mg/d
- felnőtteknél 30-39 éves kor között 225 mg/d
- felnőtteknél 40-49 éves korig 245 mg/d
- felnőtteknél 50 év felett 265 mg/dl.
Az amerikai szívtársaság ezzel ellentétben 1988 óta szigorúbb értékeket ajánl, s javasolja, hogy a 20 év felettiek minimum 5 évente vizsgáltassák meg a koleszterinszintjüket!
A kapott érték:
- 200 mg/dl-ig nem veszélyes
- 200 mg/dl feletti értékeknél a vizsgálatot néhány hét elteltével meg kel ismételni, hogy kizárják a labortévedés lehetőségét!
Segítsünk magunkon!
A negatív stressz, a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúly, a kevés testmozgás, a cukorbetegség és az előrehaladott kor önmagában avagy együttesen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Aki azonban azt hiszi, hogy csupán a megfelelő étrenddel kezelni tudja a koleszterinszintjét, téved. A legújabb tanulmányok bebizonyították, hogy koleszterinszegény táplálkozással csak 7%-ig befolyásolhatjuk a magas koleszterinszintet. Továbbá megállapítható, hogy ha egyáltalán nem fogyasztunk állati eredetű zsírt és tejtermékeket, akkor hosszú távon egyéb Fontos vitamint és ásványi anyagot fog hiányolni a szervezetünk.
(Ez azért nem jelenti azt, hogy meggondolatlanul kezdjünk el enni! Zsíros táplálkozás helyett, ami túlsúlyhoz vezethet, illetve megnövelheti a cukorbetegség és a magas vérnyomás esélyét, ügyeljünk továbbra is a koleszterinszintre! Nyomelemekben gazdag táplálékok segíthetik mindezt.)
Tamás Éva