Csak semmi pánik – sokan feleslegesen szednek koleszterinszint csökkentőket

Egyesek szerint a vérnyomás és a koleszterinszint küszöbértékeit a Kardiológusok Európai Társasága túlságosan alacsonyan állapította meg, ezért előfordulhat, hogy egészséges emberek fölöslegesen szednek gyógyszert.

koleszterin, sztatinok | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Azt állítják, hogy a jelenlegi határértékeknél az 50 év felettiek 90 százalékát veszélyeztetettnek lehetne nyilvánítani, és gyógyszereket szedetni velük. A két orvos aggodalmát fejezte ki, mondván, hogy a szívbetegség szempontjából kockázati csoportba nem tartozóknak a gyógyszerszedés nem használ, viszont költséges, és nemkívánatos mellékhatásokkal járhat.

A kardiológusok szerint kockázati csoportba számítanak azok, akiknek a vérnyomása 140/90 Hgmm fölött van, valamint azok, akiknél a koleszterinérték magasabb, mint 5 mmol/l.

Norvégiában a lakosság 76 százaléka számítana veszélyeztetettnek, beleértve a 24 évesek felét is. Mindez annak ellenére, hogy Norvégiában a várható élettartam 78, 9 év. A kutatók szerint a veszélyeztetettségi arány még magasabb lenne Nagy-Britanniában, ahol a várható élettartam csak 78,1 év.

A gyógyszerszedés súlyos pszichés hátránnyal is járhat, ha valaki abban a tudatban él, hogy egy veszélyeztetett csoportba tartozik.

A szívbetegségek kockázatának csökkentése érdekében mozogjunk minél többet, csökkentsük étrendünkben a telített zsírsavak arányát, és fogyasszunk naponta öt adag gyümölcsöt és zöldséget.

Az Európai Kardiológusok Társasága szerint az aggodalmak az irányelvek céljának „teljes félreértéséből” származnak, és közleményt adott ki, amely szerint az irányelvek célja az, hogy segítsen azonosítani azokat, akik az életmódjuk megváltoztatásával nyerhetnek, nem pedig az, hogy megbélyegezzék őket, mint betegeket.

BBC News
| koleszterin, sztatinok
2005-07-27 12:07:38
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop