Hiperlipidémia

A hiperlipidémia a zsírok (koleszterin, triglicerid, vagy mindkettő) rendellenesen magas szintje a vérben.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Kép: MedicineNet

A lipoproteinek szintje, főleg az LDL-koleszteriné, a korral nő. A szintek általában magasabbak férfiakban, mint nőkben, de menopauza után nőkben is kezdenek emelkedni. Az egyéb tényezők, melyek bizonyos zsírok (mint VLDL és LDL) szintjeit befolyásolják: hiperlipidémia előfordulása a családban, elhízás, magas zsírtartalmú étrend, a testmozgás hiánya, közepes vagy jelentős alkoholfogyasztás, cigarettázás, rosszul gondozott cukorbetegség, és alulműködő pajzsmirigy.

A triglicerid és az összkoleszterin emelkedése legtöbbször átmeneti és nem jelentős, többnyire zsírfogyasztás következménye. A zsíroktól különböző sebességgel tisztítja meg a vért az emberek szervezete. Van, aki nagy mennyiségű állati zsírt ehet és az összkoleszterin-szintje soha nem emelkedik 200 mg/dl (5,2 mmol/l) fölé, míg egy másik személy tarthat szigorú, alacsony zsírtartalmú diétát, és a teljes koleszterinje soha nem esik 260 mg/dl (6,7 mmol/l) alá. Ez a különbség, úgy tűnik részben genetikailag meghatározott és nagyban összefüggésbe hozható a lipoproteinek vérbe történő belépésének és onnan történő távozásának eltérő mértékével.

Tünetek és kórisme

A magas zsírszint általában nem okoz tüneteket. Esetenként, mikor a szint különösen magas, a zsírlerakódások daganatokat képeznek az inakon és a bőrben, ezeket xantómáknak nevezzük. A trigliceridek kivételesen magas szintje (800 mg/dl = 9,0 mmol/l és magasabb) máj- és a lépmegnagyobbodást okozhat, továbbá hasnyálmirigy-gyulladás tüneteit, köztük jelentős hasi fájdalmat.

A teljes koleszterinszint méréséhez a vérminta bármikor levehető. A HDL-koleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridek méréséhez viszont a vizsgálatokat helyes legalább 12 órás koplalás után elvégezni.

Kezelés

Koleszterinben és telített zsírokban szegény étrend csökkenti az LDL-szintet. Testedzés segíthet csökkenteni a vér LDL-koleszterinszintjét és növelni a vér HDL-koleszterinszintjét. Minden nap kis mennyiségű alkohol megivása emelheti a HDL-koleszterinszintet és csökkentheti az LDL-szintet, két adagnál többnek viszont épp ellenkező hatása lehet.

Általánosságban a legjobb kezelés azok számára, akiknek magas a koleszterin- vagy trigliceridszintje, a testsúlycsökkentés, amennyiben túlsúlyosak, a dohányzás abbahagyása, az étrendjükben a zsír és a koleszterin összmennyiségének csökkentése, testedzés fokozása és, ha szükséges, lipid-csökkentő gyógyszer szedése. Ha viszont a zsír vérszintjei nagyon magasak vagy a szokásos kezelésekre nem reagálnak, a konkrét rendellenességet különleges vérvizsgálatokkal kell kideríteni, hogy oki terápiát lehessen tervezni.

| magas vérzsírszint, hiperlipidémia
2022-11-28 14:04:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop