Új gyógyszer a „jó koleszterin” szintjének emelésére

Az Egyesült Államok második legnagyobb gyógyszergyártója egy szívinfarktus kockázatát csökkentő gyógyszert vizsgál. Az előrehaladott fázisban levő kísérlet során az MK-0524A nevű gyógyszert niacinnal (B3 vitamin) kombinálják.

koleszterin, HDL | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A vizsgálatban 20 ezer beteg vesz részt Nagy-Britanniából, Kínából, valamint Skandináviából, a munkát az oxfordi egyetem koordinálja, és a Merck támogatja.

A vizsgálat során a hatóanyag és vitaminkombinációt azért tesztelik, hogy kiderüljön, mennyire képes megemelni a „jó” koleszterinként ismert HDL szintjét a vérben és klinikai bizonyítékokkal támassza alá a kísérleti gyógyszer megbízhatóságát.

Az új gyógyszer összetételénél fogva talán csökkenti majd a niacin mellékhatásaként az arcon jelentkező bőrpírt is, ami ugyan nem káros, de kellemetlensége miatt sokakat visszatart a vitamin rendszeres szedésétől.

– Azt reméljük, hogy legalább 20 százalékkal növelhető a HDL, és ezáltal a szívinfarktus és stroke előfordulásának 15-20 százalékos csökkentést lehet elérni – mondta dr. Jane Armitage, az oxfordi kutatólaboratórium vezetője.

CNN
| koleszterin, HDL
2006-06-04 11:59:00
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop