A túl sok mangán rontja a gyerekek intelligenciáját

A mangán, amely nyomelemként nélkülözhetetlen a szervezet számára, nagyobb mennyiségben ronthatja a gyerekek intellektuális képességeit - közölték hétfőn kanadai kutatók.

mangán, nyomelem, IQ, intelligencia | MTI Hírek 2010 ;7
A montreali Québeci Egyetem kutatóinak megfigyelése szerint azok a gyerekek, akik az ivóvízzel nagyobb mennyiségű mangánt vettek magukhoz, rosszabbul teljesítettek az intellektuális működést mérő teszteken, mint azok a gyerekek, akik kevesebb mangánnak voltak kitéve.

Az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban ismertetett eredmények alapján a kutatók sürgetik az ivóvíz biztonságosnak tekinthető mangántartalmára vonatkozó nemzeti és nemzetközi előírások felülvizsgálatát, valamint biztatnak az otthoni vízszűrő berendezések használatára.

A tanulmányban 362, hat és 13 év közötti québeci gyereket vizsgáltak. Mérték otthonukban az ivóvíz mangán-, vas-, réz-, ólom-, cink-, arzén-, magnézium- és kalciumtartalmát. A mangán koncentrációja és az étkezésre, életvitelre vonatkozó kérdőív adatai alapján megbecsülték a kutatók, hogy a gyerekek szervezetébe mennyi mangán jutott. Ezt követően tesztekkel mérték fel a résztvevők motoros és kognitív képességeit, valamint viselkedésüket.

Mint Maryse Bouchard, a tanulmány vezető szerzője elmondta, szignifikáns (hat pontos) csökkenést tapasztaltak az IQ értékében a nagyobb mangán koncentrációjú ivóvíznek kitett gyerekeknél, noha ezek a mangánszintek jóval a most megengedett határérték alatt voltak.
| mangán, nyomelem, IQ, intelligencia
2010-09-23 10:00:59
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop