Vírus állhat a gyerekkori elhízás hátterében

Összefüggést találtak amerikai kutatók a gyerekek nagyobb testsúlya és egy adenovírussal való fertőzöttség között - idézte a BBC hírportálja (https://www.bbc.co.uk/news) a Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn megjelent tanulmányt.

elhízás, vírus, vírus | MTI Hírek 2010 ;7
Korábbi állatkísérletek azt mutatták, hogy csirkéknél és egereknél a hasonló típusú vírusokkal való fertőzöttség jelentős súlygyarapodást okozott. Az adenovírusokkal való fertőzöttség és az emberek elhízása közti ok-okozati kapcsolatot feltételező elméletet azonban egyes szakemberek még bizonyítatlannak tartják.

A most megjelent tanulmányhoz 124, nyolc és 18 év közötti gyereket vizsgáltak meg a Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói. A gyerekek közül 19-nél találtak antitesteket az AD36 jelű adenovírus ellen, amely ellenanyag a vírussal való fertőzöttség után jelenik meg a szervezetben. Közülük 15 gyerek a túlsúlyosak vagy elhízottak csoportjába tartozott. Az elhízottnak számító gyerekek csoportján belül az AD36-tal fertőzött gyerekek testsúlya átlagosan 15,8 kilogrammal volt több, mint az adenovírussal nem fertőzötteké.

Jeffrey Schwimmer kutatásvezető elmondta: reméli, hogy kutatási eredményeik megváltoztatják az elhízott emberek megítélését.

Julian Hamilton-Shield, a Bristoli Egyetem endokrinológus professzora azonban a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az ok-okozati összefüggés bizonyítása még várat magára az elhízás és az AD36-tal való fertőzöttség kapcsolatát illetően.
| elhízás, vírus
2010-09-23 12:14:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop