A súlycsökkentő műtét nem jár hosszú távú költségmegtakarítással

A súlycsökkentő műtét nem segít az egészségügyi kiadások hosszú távú visszaszorításában - derült ki egy amerikai tanulmányból, amely megkérdőjelezi azon elméletet, amely szerint az ilyen típusú beavatkozások költségei később megtérülnek azáltal, hogy a páciensek kevesebb gyógyszerre és ápolásra szorulnak.

"Úgy kell tekintenünk erre a beavatkozásra, mint ami valójában: komoly és rendkívül költséges eljárás. A műtét egyesek számára életmentő lehet, másoknál azonban nagyobb mérlegelést kívánó, összetettebb döntést igényel" - húzta alá a vizsgálatot vezető Jonathan Weiner, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.

Az Amerikai Metabolikus és Bariatrikus Sebészeti Társaság (ASMBS) szerint évente nagyjából kétszázezer emberen hajtanak végre súlycsökkentő (bariatrikus) műtétet az Egyesült Államokban. A beavatkozás jellemzően azoknak ajánlott, akiknek testtömegindexe (BMI) legalább 40, vagy 35 körüli értéket mutat, és emellett olyan egészségügyi problémákkal küzdenek, mint a cukorbetegség, vagy a súlyos alvási apnoe, vagyis az alvás közben jelentkező légzéskimaradás.

A tanulmány során Weiner és kollégái mintegy 30 ezer olyan ember egészségbiztosítási igényeit követték nyomon, akik 2002 és 2008 között estek át súlycsökkentő műtéten. Ezen páciensek kérelmeit, hasonló egészségügyi problémákkal küzdő, ám súlycsökkentő beavatkozásban nem részesült, azonos számú ember igényeivel vetették össze.

Az amerikai orvos társaság JAMA Surgery című folyóiratában közölt eredmények szerint a beavatkozást követő hat év mindegyikében a két csoport egészségügyi kiadásainak összege közel azonos, illetve a műtéten átesett páciensek esetében némileg magasabb volt. Ez éves szinten átlagosan 8700-9900 dollár (1,9-2,2 millió forint) közötti egészségbiztosítási igényt jelentett pácienseként. Magának a műtétnek a költségei nagyjából 29 500 dollárra - 6,5 millió forint - rúgnak.

Weiner és csapata bár némi csökkenést tapasztalt a műtéten átesett páciensek gyógyszeres kiadásaiban a beavatkozást követő években, ám ezek az emberek több kórházi ellátásban részesültek ezen időszak alatt, ezzel kiegyenlítve az orvosságokon megspórolt összeget. A tanulmány egyetlen korlátja az volt, hogy a páciensek csupán kis hányadát - kevesebb mint hét százalékát - tudták hat éven át nyomon követni a szakemberek, mivel az alanyok többsége 2002 után esett át a beavatkozáson.

Mint arra Weiner rámutatott: egyértelmű, hogy a műtét segíthet a fölösleges kilóktól való megszabadulásban és esetenként a diabétesz gyógyításában is sikeres lehet, de nem biztos, hogy minden elhízott ember számára hasznos és költséghatékony megoldást jelent.
| elhízás, súlycsökkentő műtét
2013-02-22 02:03:39
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop