Nem lehet átverni

Az agyat nem lehet cukor helyett mesterséges édesítőszerrel becsapni. A Yale-egyetem kutatói kimutatták, hogy az édesség elfogyasztásakor érzett öröm forrása a bevitt energia.

cukor, édesítőszer, diéta, agyműködés | InforMed Hírek11   InforMed

Az agy tehát tudja, hogy a kalóriamentes vagy alacsony kalóriatartalmú édesítőktől nem várhat sok jót. Ezért aki azt hiszi, tett valamit a vonalaiért, végül rajtakapja magát, hogy kívánja, sőt, el is fogyasztja az édes süteményeket.

A kutatók egereken vizsgálták az agy válaszait cukor, illetve mesterséges édesítőszer elfogyasztása után. Amikor az egerek elfogyasztották az édesítőt, kielégítették ezt az igényt, és később már nem érdekelték őket a cukorpótlók, hanem a valódi cukrot keresték, különösen, ha éhesek voltak.

Amikor a cukor lebomlik, hogy energiát adjon a sejteknek, megemelkedik a dopamin hormon szint, ami hozzájárul a jutalom érzéséhez, az jelzi, hogy a szervezet kielégítette energiaszükségletét. A mesterséges édesítőszereket fogyasztó egerek azonban érezték, hogy nem jutottak elégséges energiához. A kutatók szerint az embereknek is hasonlók a reakciói, amikor éhesek és fáradtak, de csak mesterséges édesítőszereket fogyasztanak.

Korábbi vizsgálatoknál kiderült, hogy az embereknél mindez kiegészül gondolati elemekkel is. Az ember a nap közbeni süteményfogyasztást például azzal mentegeti, hogy előtte a kávét édesítővel itta.

Mindez nem jelenti azt, hogy több cukrot kell enni, inkább azt, hogy talán a kettő kombinációja a helyes megoldás.

Kapcsolódó cikkek:
Amit az édesítőszerekről tudni kell
Győzzük le a cukor iránti vágyat
Édes és gonosz - Cukor, méreg a neved?
Tévhitek a cukorbeteg diétáról


Forrás: TIME

| cukor, édesítőszer, diéta, agyműködés
2013-09-30 19:48:56

Web Design & Development Prowebshop