Hirdetés
Ételek, melyek javítják a hangulatot és csillapítják a fájdalmat
Nem csak a csokoládé, hanem a búzacsíra, a zabpehely, a banán, és egyes húsok fogyasztása is hozzájárulhat a jó hangulathoz, míg a halaknak és a bogyós gyümölcsöknek fájdalomcsillapító hatásuk van.
Bizonyos ételek befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból ugyanis idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek, például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin képződik. Ehhez viszont cink tartalmú élelmiszereket, például bárány- vagy marhahúst, rákot, osztrigát, illetve hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani – mondja Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense
A legalább ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék emellett, a bennük lévő fenil-etilamin miatt szintén hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. Cukortartalmuk miatt károsítják a fogakat, és elhízást okoz, ezért gyakori fogyasztása nem ajánlatos, de főétkezések után egy-egy kockával ez is megengedett.
A málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek (szalicilátok) és antioxidánsok találhatók, rendszeres fogyasztása enyhe fejfájás, krónikus ízületi fájdalom esetén javíthat az állapoton.
A testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, ezt a folyamatot a chili és az erős paprika serkenti. A kávéban, kólában, teában, csokoládéban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki. A fejfájást egyébként sokszor egy pohár víz is enyhítheti, mert ha valaki nem iszik eleget, a vérkeringése rosszabb lesz, így nem jut elég oxigén az agyba.
2015-06-04 22:38:31