Hirdetés

Ételek, melyek javítják a hangulatot és csillapítják a fájdalmat

Nem csak a csokoládé, hanem a búzacsíra, a zabpehely, a banán, és egyes húsok fogyasztása is hozzájárulhat a jó hangulathoz, míg a halaknak és a bogyós gyümölcsöknek fájdalomcsillapító hatásuk van.

étel, fájdalom, hangulat |

InforMed Hírek13   InforMed | Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége


Bizonyos ételek befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból ugyanis idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek, például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin képződik. Ehhez viszont cink tartalmú élelmiszereket, például bárány- vagy marhahúst, rákot, osztrigát, illetve hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani – mondja Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense

A szerotonin szint emelkedését segíti még a cukor, illetve a keményítőben gazdag élelmiszerek, például a tészta, a barnarizs, a burgonya és a kenyér, és ebben fontos szerepe van a B6-vitaminnak is, amit a búzacsíra, a zabpehely, a máj, a banán, a halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmaznak legnagyobb mennyiségben.

A legalább ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék emellett, a bennük lévő fenil-etilamin miatt szintén hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. Cukortartalmuk miatt károsítják a fogakat, és elhízást okoz, ezért gyakori fogyasztása nem ajánlatos, de főétkezések után egy-egy kockával ez is megengedett.

Az omega-3 zsírsavaknak fájdalomcsillapító hatásuk van, gyulladáscsökkentő anyagok képződnek belőle. A mélytengeri halak (makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal) és a busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti. Akinek krónikus fájdalma van, hetente kétszer egyen halat, esetleg szedjen az előírt mennyiségben omega-3 zsírsav kapszulát.

A málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek (szalicilátok) és antioxidánsok találhatók, rendszeres fogyasztása enyhe fejfájás, krónikus ízületi fájdalom esetén javíthat az állapoton.

A testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, ezt a folyamatot a chili és az erős paprika serkenti. A kávéban, kólában, teában, csokoládéban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki. A fejfájást egyébként sokszor egy pohár víz is enyhítheti, mert ha valaki nem iszik eleget, a vérkeringése rosszabb lesz, így nem jut elég oxigén az agyba.

étel, fájdalom, hangulat

2015-06-04 22:38:31

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop