Táplálkozástudományi kérdezz-felelek: Hizlal-e az aszalt gyümölcs?

K.: Az aszalt gyümölcsöt gyakran sorolják fel a jó vitaminforrások között, de nem hizlal?

aszalt gyümölcs, hízlal, vitamin, táplákozás, étrend, kalória, aszalt gyümölcs, hízlal | The New York Times Health News Service   Medincorp | Collins, K.

V.: Egyetlen élelmiszerre sem szabad automatikusan rásütni a bélyeget, hogy "hizlal". Akkor növeljük szervezetünk zsírtartalmát, amikor több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit el tudunk égetni. Egyes élelmiszerek több kalóriát tartalmaznak, mint mások, de a testsúlyra gyakorolt hatásuk az aznap elfogyasztott összes kalóriától függ. Valamely étel lehet magas kalóriatartalmú, de ha sokat mozgunk és szükségünk van arra a kalóriamennyiségre, vagy ha a többi fogás, amit elfogyasztunk, nem tartalmaz ennyi kalóriát, akkor nem szükségképpen hízunk.

Könnyű túl sokat fogyasztani az aszalt gyümölcsből, mert ahogy koncentráltan tartalmazza a vitaminokat, ugyanúgy gazdag kalóriában is. 15 aszalt fél sárgabarack 125 kalóriát tartalmaz, egy fél pohár mazsola pedig 220-at.

Aki csökkenteni akarja az elfogyasztott kalória mennyiségét, inkább friss gyümölcsöt fogyasszon, mert ez kevesebb kalóriával kelti a jóllakottság érzetét. De mérsékelten fogyasztva az aszalt gyümölcs is tápanyagokban gazdag desszert lehet.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| aszalt gyümölcs, hízlal, vitamin, táplákozás, étrend, kalória
2002-07-31 17:02:26
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop