A nyaralás veszélyei

Egyre többen töltjük nyári szabadságunkat külföldi utazással. Ez nagymértékben hozzájárul szervezetünk feltöltődéséhez, felüdüléséhez. Új ismeretekkel gazdagodunk, új barátokra teszünk szert. A külföldi utazás azonban több veszélyt is rejt magában, most csak a megbetegedési veszélyekről essék szó. A külföldi utazás során a célországtól függően a legkülönbözőbb betegségek leselkednek az emberre. Most az európai országokba történő utazással foglalkozom.

hasmenés, utazás, külföldi utazás, nyaralás veszélyei | Gyógy-ír   Kisalföld
Első és minden útra vonatkozó szabály, hogy lehetőleg egészségesen induljunk el. Az éghajlat- és domborzatváltozás terhelő hatású lehet. A krónikus betegek konzultálják meg kezelőorvosukkal, hogy egyáltalán elutazhatnak-e. Ha nincs ellenjavallat, akkor előre elegendő mennyiségben írassák fel állandó gyógyszereiket, beszéljék meg az esetleg szükségessé váló adagolás módosítását.

A gyógyszereket olyan helyen tartsuk, hogy ne vesszenek el, mert külföldön történő felíratásuk és kiváltásuk nehéz lehet.

Leggyakoribb a bélhurut

Külföldi utak során leggyakrabban előforduló megbetegedés a hányással, hasmenéssel járó bélhurut. Az orvosi szaknyelv ezt az utazók hasmenésének is nevezi. Ez egy gyűjtőfogalom, amely mögött a legbanálisabb esettől súlyos bélfertőzésig terjedő esetek lehetnek.

Kezdjük az enyhébbel. A szervezet hozzászokik a lakóhelyén cirkuláló, kis megbetegítő- képességgel rendelkező bélbaktériumokhoz. Utazás során azonban olyanok is a szervezetbe jutnak, amelyekkel korábban nem találkoztunk. Ezek a gyomor-bél rendszer nyálkahártyájának gyulladását váltják ki. A bélbaktériumok vízzel, élelmiszerekkel, szennyezett kézzel jutnak a szervezetbe. A megbetegedés kockázatának csökkentésére a palackozott ásványvíz, a megfelelő helyen vett élelmiszer fogyasztása és a jó higiénés állapotú vendéglátóhelyek igénybevétele javasolható.

Európa kevésbé fejlett országaiban még mindig gyakori a vérhas. Ennek terjesztésében is a víznek, az élelmiszernek van szerepe, de a legyek közreműködése sem elhanyagolható. A megelőzés ugyanaz, mint a fentebb említett esetben.

Alapvetően fontos a folyadékpótlás

Hasmenés esetén elengedhetetlen a folyadékpótlás, melyet teával, vagy ún. izotóniás oldat fogyasztásával biztosíthatunk. Ez utóbbi gyógyszertárban kapható készítmény előírás szerinti feloldásával készíthető.

Csillapíthatatlan hasmenés esetén külföldön is orvoshoz kell fordulni.

A víz kémiai összetételének megváltozása is okozhat hasmenést, de ez általában enyhe, és nem jár lázzal, elesettséggel. Sajnos nem ritka, hogy a magunkkal vitt étel a nagy melegben megromlik, és ez okoz megbetegedést. Ezért csak füstölt árut, konzervet vagy száraztésztaféléket vigyünk magunkkal. A javasolt szabályok betartása nagymértékben csökkenti a megbetegedés lehetőségét, így utazásunknak csak előnyeit élvezhetjük.

| hasmenés, utazás, külföldi utazás, nyaralás veszélyei
2005-05-25 09:56:17

Web Design & Development Prowebshop