Többet esznek, mint amennyit bevallanak

Kevesebb kalóriát vallanak be a britek, mint amennyit valóban elfogyasztanak, ezzel félrevezethetik a szakembereket, akik az elhízás megfékezésén dolgoznak.

elhízás, táplálkozási probléma, étrend, táplálkozás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatást végző Viselkedésértés Kutatócsoport (Behavioural Insights Team, BIT) kimutatta, hogy a tudományos és gazdasági kutatási adatok alapján a brit felnőttek átlagosan fejenként 3000 kalóriát, a kérdezésen alapuló hivatalos felmérések szerint azonban csak 2000 kalóriát fogyasztanak. Ez magyarázza, miért nő az elhízottak aránya, holott a felmérések évtizedek óta azt mutatják, hogy az emberek kevesebbet esznek.

Számos hivatalos vizsgálat - köztük az országos étrendi és táplálkozási felmérés (National Diet and Nutrition Survey) és a megélhetési költségek és az élelem vizsgálata (Living Costs and Food Survey) adatai alapján az elmúlt évtizedekben csökkent a megvásárolt és elfogyasztott étel mennyisége - de az elhízás aránya folyamatosan nő. Ha a felmérésekben közölt kalóriamennyiségek megfelelnének a valóságnak, a brit lakosság átlagos testsúlya csökkenne.

Az országos vásárlási adatok is azt mutatják, hogy az emberek több élelmet vesznek, mint amennyit állítanak.

A kutatók szerint több oka is lehet annak, hogy az emberek nem pontosan számolnak be az elfogyasztott étel mennyiségéről: a pár falatnyi rágcsálnivalót valószínűleg nehéz fejben tartani, a fogyni akaró emberek ritkábban vallják be őszintén evési szokásaikat, és a felmérésekben egyre kevesebben vesznek részt.

Azt is megvizsgálták, vajon a testmozgás csökkenése okozza-e az elhízási arányok növekedését. Ha valóban a kevesebb mozgás lenne egyedül felelős a hízásért, akkor minden egyes brit felnőttnek napi több mint három és fél órával kevesebbet kellett volna gyalogolnia, mint a 70-es években.

A BIT kutatói szerint az irányelveket kidolgozó szakembereknek többet kellene foglalkoznia a kalóriacsökkentéssel, mint a testmozgás népszerűsítésén, mert a sport egészséges, jót tesz a szívnek, de az elhízás ellen sokkal hatásosabb a kalóriák visszafogása.

| elhízás, táplálkozási probléma, étrend, táplálkozás
2016-08-09 01:38:10
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop