Hirdetés
Az emésztőszervi rákos betegségek megelőzése
Az összes daganatok mintegy 35%-ának kialakulásában feltételezhető a táplálkozás szerepe. Egyes szakmai állítások szerint a vastagbél/végbél daganatok 90%-a megelőzhető lenne a táplálkozás megváltoztatásával!
Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy Magyarországon ezen daganatok igencsak nagy számban fordulnak elő. A csökkentett zsiradékbevitel, az ún. "vörös húsok" helyettesítése csirke- és halhússal, az élelmirost-gazdagság, a zöldség- és főzelékfélék, valamint gyümölcsök hangsúlyozott fogyasztásának pozitív hatása ma már közismert. Új felismerés a folsav, a szelén és a tengeri halakban található n-3 zsírsavak fontossága a daganatos betegségek megelőzésében. Az Amerikai Rák Szövetség és a Nemzeti Rákkutató Intézet táplálkozási ajánlása
- Táplálkozzunk minél változatosabban.
- Csökkentsük a bevitt zsiradékmennyiséget, különösen az állati eredetű zsírokat.
- Naponta legalább ötször együnk főként zöldség- és főzelékfélét, gyümölcsöt (inkább nyersen, mint főzve, és különösen értékesek a sárgás-barnás, valamint zöld színű termények).
- Főleg hal- és csirkehúst együnk.
- Élelmi rostokban gazdag táplálékokat fogyasszunk: pl. teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyeret, pékárut.
- Ne hízzunk meg, a sikeres fogyókúra érdekében forduljunk szakemberhez.
- Nagyon ritkán fogyasszunk pácolt, pácsóval kezelt, füstölt élelmiszereket.
- Alkoholt csak ritkán, alkalomszerűen igyunk.
2002-07-29 11:12:44