Ünnepeljünk egészségesen!

"Fogaddal ásod meg a sírod..." - tartja a régi mondás, amely korunkban is megszívlelendő tanácsként szolgál. Persze, az ünnepek közeledtével - ha nagyon a szívünkre tennénk a kezünket - bizony nem is olyan könnyű a roskadásig terített asztal csábításának ellenállni, hisz karácsonykor és szilveszterkor a magyar családok ünnepi szokásaihoz hozzátartoznak az embert és gyomrot próbáló trakták.

diéta, ünnep, diabetes, cukorbetegség, ünnep | Gyógy-ír   Kisalföld | Harcsás, J.

Valljuk be őszintén, igencsak megvisel bennünket egy-egy ilyen evéssorozat, még akkor is, ha egészségesnek hisszük magunkat, vagy "csak" felszedünk néhány pluszkilócskát. De mit tehetnek azok, akik a kötelező össznépi eszem-iszomból nem önszántukból maradnak ki, hanem betegségük vagy orvosi tiltás nyomán kerülik a zsíros, fűszeres, vagy éppen kalóriadús ételeket? - kérdeztem dr. Hidvégi Tibor belgyógyász-diabetológust, a győri Petz Aladár Megyei Kórház osztályvezető főorvosát.

- Elsősorban azt látom gondnak, ha a betegek nem ismerik mindazokat a szabályokat, amelyeket be kellene tartaniuk - véli a diabetológus főorvos.

A szakember szerint a cukorbetegség kialakulásában is olyan hosszan tartó, káros hatások összegződnek, amelynek a végállomását akár vakság, vagy végtag elvesztése jelentheti. Ezt megelőzendő az elmúlt hetekben negyven győri háziorvos bevonásával egy olyan komplex szűrővizsgálatot szerveztek, amelynek költségeit a dán Novo Nordisk szponzorálta. Az eredmények értékelése folyamatos, ám tény, hogy az öt évnél régebben kezelt cukorbetegek - vizsgálataink szerint - negyven százaléka rossz anyagcserehelyzetben van.

A cukorbetegeknek javasolható diéta sem tér el sokkal a másoknak is ajánlott, egészséges étrendtől - folytatja a IV-es belosztály osztályvezető főorvosa. - Ajánlott a barna kenyér, a sok zöldség- és gyümölcsféle, s lehetőség szerint ne együnk zsíros, kalóriadús ételeket. Az ünnepek közeledtével is kerüljük a mértéktelen alkoholfogyasztást és dohányzást, a rendszeres testmozgás viszont minden életkorban ajánlott. Egy pohár száraz borral persze azért koccinthatunk - egy könnyű, ünnepi vacsora után.

| diéta, ünnep, diabetes, cukorbetegség
2002-07-29 11:22:09

Web Design & Development Prowebshop