Jó lesz odafigyelni a grapefruitra

Mintegy hat évvel ezelőtt kanadai kutatók véletlenül fedezték fel, hogy azoknál, akik vérnyomáscsökkentő gyógyszerüket egy pohár grapefruit lével vették be, a gyógyszer hatásosabb volt, valószínűleg azért, mert jobban felszívódott a szervezetben. Most az orvosok attól tartanak, hogy azoknak a vérnyomása, akik általában vízzel szokták bevenni a kalcium csatorna blokkoló gyógyszert és áttérnek a grapefruit lére, túl hirtelen fog csökkenni.

grapefruit, gyógyszer, gyümölcslé, kölcsönhatás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Foreman, J.

Ismert egy fiatal michigani férfi esete, aki szívritmuszavarok következtében halt meg, nem sokkal azután, hogy Seldan nevű antihisztamin gyógyszerét két pohár grapefruit lével vette be. "Halálát az okozta, hogy a gyógyszert a gyümölcslével vette be," jelentette ki dr. J. David Spence, az Ontarióban működő Robarts Kutatóintézet stroke-prevenciós programjának igazgatója, a kutatócsoport vezetője. Mások, köztük dr. David Flockhart, a washingtoni Georgetown Egyetem klinikai farmakológus professzora, úgy vélik, hogy két, a Seldane és a grapefruit lé együttes hatására irányuló vizsgálat után még mindig kevés a bizonyíték.

Ennek ellenére a Hoechst, a Seldane gyártója figyelmeztetést helyezett el a gyógyszer csomagolásán, hogy senki ne vegye be a tablettákat grapefruit lével. Ki gondolta volna, hogy a grapefruit, sokak reggeli frissítője ilyen rossz hírbe keveredhet? A grapefruit ilyen hatása már évek óta kutatások középpontjában áll, és nemrég a Michigan Egyetem munkatársainak sikerült rájönniük, hogy mi okozza ezt a hatást.

A narancstól és más citrusféléktől eltérően a grapefruit - a gyümölcs és a juice egyaránt - két furanocoumarin-típust tartalmaz, mondta ki dr. Paul B. Watkins, az Ann Arbor-i Michigan Egyetem Klinikai Kutatóintézetének igazgatója. Ezek a vegyianyagok egy enzimmel (a CYP3A4 jelzésűvel) kölcsönhatásba lépnek, és így fokozza a gyógyszerek hatását. Általában ez az enzim néhány gyógyszer hatékonyságát éppen csökkenteni szokta, mondta dr. Watkins, hozzátéve, hogy ez komoly gondot jelent a gyógyszergyáraknak. De ha grapefruit lé van a gyomorban - egyes szakértők szerint hatása akár több napig is eltarthat -, az teljesen leköti az enzimet, és a gyógyszerek felszívódása akár kilencszeres is lehet.

Például ha a gyümölcslével vesszük be az immunszupressziós cyclosporint, akkor ebből a szervátültetést követő kilökődés elleni gyógyszerből sokkal kevesebb is elegendő. Dr. Ray Woosley, a Georgetown Egyetem farmakológia-professzora mesélte el bátyja történetét, aki új vesét kapott, és amikor elkezdte grapefruit lével szedni a cyclosporint, a gyógyszeres kezelés költségei évi 12000 dollárról 6000-re csökkentek Sok AIDS-beteg is grapefruittal serkenti a gyógyszerek, különösen a proteáz inhibitor saquinavir felszívódását.

Dr. Greg Robbins, a Massachusetts General fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője viszont figyelmeztetett arra, hogy nagyon keveset tudunk a grapefruit lé és az AIDS-gyógyszerek közti kölcsönhatásokról. A saquinavir hatékonyságának növelésére létezik egy jól dokumentált módszer, mondta dr. Robbins, egy másik proteáz inhibitor, a ritonavir alkalmazása. A saquinavir legújabb változata ennél sokkal eredményesebben szívódik fel, ezért a betegek orvosi ellenőrzés nélkül ne próbálkozzanak a grapefruit-módszerrel.

Dr. Flockhart is osztja ezt a nézetet, és beszámolt egy betegéről, aki "már-már pszichotikussá vált", amikor morfin alapú fájdalomcsillapítóját, az MS Contint grapefruittal vette be. A washingtoni professzor olyan listát állított össze, amely tartalmazza azokat a gyógyszereket, amelyek kölcsönhatásba lépnek a gyümölcslével. Mindenkit óv attól, hogy grapefruit lével vegyék be az altató Halciont vagy a nyugtató Xanaxot. Ide tartoznak a koleszterinszint-csökkentők, mint a lovastatin és a simvastatin, továbbá a gasztrointeszinális reflux ellen használatos Propulsid, bár ez utóbbit még nem vizsgálták meg alaposabban.

Ugyanakkor nincs ok aggodalomra, állítja dr. Watkins, mert a gyógyszerek legnagyobb részét úgy készítik, hogy még erős felszívódás mellett is biztonságosak legyenek, Ez különösen igaz azokra a gyógyszerekre, amelyeknek adszorpciója változó intenzitású.

Szinte lehetetlen annak meghatározása, hogy egy adott betegnél mekkora grapefruit mennyiség az, amely már hatással van a gyógyszer metabolizmusára. A probléma egyik oka, hogy a gyümölcsben található aktív összetevők mennyisége sem állandó - sem két gyümölcsben, de még két ugyanolyan üdítős dobozban sem. Emellett a szervezet enzimtermelése is emberről emberre változó. "Ha valakinek sok ilyen enzimje van," mondta dr. Watkins, "egyes gyógyszerekből sohasem fog túl sok a vérkeringésébe kerülni. Ekkor a grapefruit még jó hatással van. Ám kis enzimmennyiség mellett a gyümölcslé komoly változásokat idézhet elő." Sajnos nehezen lehet megállapítani a szervezet enzimszintjét. A gyógyszergyárak foglalkoznak az újdonsággal, azzal kísérleteznek, hogy a grapefruit aktív alkotóelemeiből a gyógyszerekbe is adagoljanak, mondta dr. Watkins, aki gyógyszeripari cégek mellett tanácsadóként is dolgozik.

Mit tegyünk addig, amíg a szakemberek meg nem oldják a kérdést?

A legbiztosabb, ha mindent úgy csinálunk, ahogy eddig. Ha valaki már évek óta grapefruit lével szedi be a gyógyszereit, és semmi problémája nem volt, akkor továbbra is tegye ezt. Ha viszont például vízzel, akkor most ne térjen át a grapefruitra. És még egy jótanács: ha egy gyógyszer betegtájékoztatóján az áll, hogy az eryitromycinnel káros interakció léphet fel, akkor nagy a valószínűsége, hogy ez lehetséges a grapefruittal is.

Megjelent: The Boston Globe

| grapefruit, gyógyszer, gyümölcslé, kölcsönhatás
2002-07-31 19:07:10

Web Design & Development Prowebshop