Hirdetés

Gyerekbarát receptek

Mit egyen a gyerek...? Mit adjunk neki reggelire, uzsonnára, ebédre, vacsorára? Mit tálaljunk fel a csemetehadnak gyerekzsúrra, hogy szívesen egyék, és egészséges is legyen?

gyermek, evés |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.

Ma már nagyon sok olyan alapanyag kapható az üzletekben, reformboltokban, amit a kicsik is jóízűen megesznek és nem okoz nekik emésztési problémát, puffadást, hasfájást, nem vált ki kellemetlen tünetekkel allergiát. Egy sor receptből válogathatunk a különböző alkalmakra.

TÖLTÖTT ZÖLDBURGONYA

Hozzávalók: 3 nagy darab krumpli, 3 tő brokkoli, fél teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál rizstej vagy szójatej, 2 evőkanál darált parmezánsajt.

Elkészítése: 1. Súroljuk tisztára a krumplikat és középtájon finoman vágjuk körül, hogy a hajában sütés után könnyebb legyen kettészedni. Süssük addig a krumplit, míg meg nem puhul - ehhez általában egy óra kell, persze a krumpli nagyságától függően a sütési idő változhat.

2. Közben vágjuk le a brokkolitövek végét, és hámozzuk le a külső héj vastagját is, hogy a növény ehetőbb legyen. Pároljuk addig a brokkolit, míg ropogósan lágy és frissen zöld nem lesz. Csöpögtessük le és vágjuk apróra.

3. Vágjuk félbe a krumplit és kaparjuk a belsejét egy tálba. Tegyük bele a sót, az olívaolajat és éppen elegendő rizs- vagy szójatejet ahhoz, hogy a krumplit lágy pürévé tudjuk keverni. Szórjuk rá a parmezánsajtot, a brokkolit, és jól keverjük össze.

4. Kanalazzuk vissza a keveréket a krumplihéjba, tegyük a sütőbe, és melegítsük fel a kívánt hőfokra.

MINESTRONE

Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 2 jókora fokhagymagerezd, apróra vágva, fél csésze apróra metélt vereshagyma, 6 csésze zöldségalap vagy víz, 1 kis paradicsomkonzerv, 20 dkg darabolt, hámozott paradicsom, 3 hámozott és szeletelt sárgarépa, 2 tő zeller, szeletelve, negyed kiló krumpli, hámozva, kockázva, 1 teáskanál szárított egész oregano, 1 evőkanál szárított bazsalikom, negyed csésze friss petrezselyem apróra vágva, 1 csésze száraztészta (makaróni, csiga vagy csavarttészta), 2 csésze főtt bab, reszelt parmezánsajt - ízlés szerint

Elkészítése: 1. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban. Tegyük bele a fokhagymát és pirítsuk egy kicsit. Tegyük hozzá a vöröshagymát és öt percig pirítsuk.

2. Tegyük bele a zöldségalapot vagy a vizet, a paradicsompürét, a paradicsomdarabokat, a répát, a zellert és a krumplit. Forraljuk fel, fedjük le, tegyük takarékra és főzzük fél órán át.

3. Tegyük hozzá az oreganot, a bazsalikomot, a petrezselymet, a tésztát és a babot. További fél óráig főzzük. Ízesítsük reszelt parmezánnal és fogyasszuk fokhagymás-korpás kenyérrel.

SZTRAPACSKA

Hozzávalók: 3 nagy krumpli, 1-2 csésze fehérítetlen búzaliszt, só ízlés szerint, egy csipet paprika, egy csipet őrölt szerecsendió, 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítése: 1. Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk négyfelé, öntsük fel hideg vízzel, forraljuk fel, tegyük takarékra a lángot, fedjük le és főzzük addig, míg meg nem puhul. Szűrjük le és passzírozzuk össze.

2. A sztrapacskához minden csésze krumplimasszához tegyünk két evőkanál híján egy csészényi búzalisztet egy tálba, sózzuk meg, szórjunk rá egy csipet szerecsendiót és paprikát, majd hintsük meg a petrezselyemmel.

3. Tegyük bele a még forró krumplit, s a lisztes deszkán addig gyúrjuk, amíg jól össze nem áll, s már nem ragad. Hagyjuk még negyedórát pihenni.

4. Formáljunk két centi vastag kis rudacskákat a masszából a lisztes deszkán. Átlósan vagdossuk a rudacskákat egy centis darabkákra.

5. Forraljunk fel vizet egy jókora fazékban. Tegyük bele a sztrapacskát: mikor feljön a víz tetejére, tegyük takarékra és kb. tíz percig főzzük, lefedetlenül.

6. Szűrjük le alaposan és kedvenc spagettiszószunkkal fogyasszuk.

GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ, EGÉSZSÉGES ÉDESSÉG

Hozzávalók: 2 érett banán, 1 zacskó (kb. negyed kiló) darabos, selymes tofu, lecsöpögtetve, 3 evőkanál tiszta juharszörp (vagy málnaszörp), fahéj ízlés szerint.

Elkészítése: 1. Tegyük a banánt egy turmixgépbe vagy tálba, a tofuval, a juharszörppel, a fahéjjal együtt. Mixeljük addig, amíg krémes nem lesz.

2. Tálaljuk azonnal, vagy hűtsük le, és aztán tálaljuk. Fogyaszthatjuk málnával vagy más gyümölccsel is, de palacsintát is tölthetünk vele.

BANÁNKENYÉR

Hozzávalók: 6 vagy 7 jó érett banán, 1 1/8 csésze lépesméz, 1/3 csésze hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 evőkanál tiszta vaníliaaroma, 3 csésze korpás sütőliszt, 2 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál só, 1 1/2 csésze darabokra vágott szerecsendió.

Elkészítése: 1. Passzírozzuk szét a banánt, keverjük hozzá a mézet, az olajat és a vaníliakivonatot.

2. Keverjük össze a sütőlisztet (nehogy szokványos fehér búzaliszt legyen), a szódabikarbónával és a sóval, tegyük hozzá a szerecsendiót is.

3. Gyúrjuk össze a két keveréket, és osszuk két, olajjal enyhén kikent sütőformába. Süssük közepes lángon negyven percen át, míg a közepe is át nem sül.

KAKAÓS-BANÁNOS JÉGDESSZERT

Hozzávalók: 4 túlérett banán, 4 púpozott teáskanál tiszta, édesítetlen kakaópor vagy karobpor, 1 teáskanál vaníliaaroma, 1-2 teáskanál tiszta juharszörp (nem kötelezően)

Elkészítése: 1. tegyük a banánt a kakaóporral és a vaníliaaromával együtt a turmixgépbe vagy a konyhagépbe. Szörpöt is lehet mellé csurgatni.

2. Turmixoljuk össze jó krémesre. Öntsük csészékbe vagy kis tálkákba személyenként és fagyasszuk addig, amíg éppen hogy össze nem áll.

TANYASI FEKETEÁFONYA-LEVES

Hozzávalók: 1/3 csésze fagyasztott ananászlé-sűrítmény, felolvasztva, 1 teáskanál friss citromlé, 2 1/2 csésze friss, édesítetlen feketeáfonya, 1/2 teáskanál tiszta vaníliaaroma.

Hozzávalók: 1. Tegyük az ananászlevet, a citromlevet és a másfél csésze áfonyát fél csésze hideg vízzel együtt a turmixgépbe. Turmixoljuk simává.

2. Öntsük a krémet egy tálba és tegyük hozzá a maradék csésze áfonyát, illetve a vaníliaaromát. Keverjük jól össze és hidegen tálaljuk.

KENYÉRREVALÓK

Teljes őrlésű gabonából készült kenyérre, péksüteményre különböző gabonaalapú, vagy főtt hüvelyesből készült pástétomot kenhetünk. Az alapanyagok és fűszerezések kikeverésének csak fantáziánk szabhat határt. Idényzöldséggel színesen elkészítjük a szendvicset és máris kínálhatjuk a gyerekeknek.

FEHÉRBABKRÉM

2 csésze főtt fehérbabot összeturmixolunk 1 evőkanál kukoricaolajjal, 2 evőkanál apróra vágott friss zellerlevéllel, 1 mokkáskanálnyi tengerisóval.

CSICSERIPÁSTÉTOM

1 csésze főtt csicseriborsót alaposan összekeverünk egy fél csésze vízzel, 1 evőkanál citromlével, 2 evőkanál szezámolajjal, 1 evőkanál pirított szezámmaggal, 1 evőkanálnyi nyers, reszelt hagymával, 1 gerezd tört fokhagymával. Nem csak kenyérre kenve finom, tálalhatjuk köretként rizs és zöldségek mellé is.

- a -

gyermek, evés

2002-09-05 18:07:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop