Gyógyító étkek – C
Ételeinket legtöbbször ízükért fogyasztjuk, vagy azért, mert éppen csak az van otthon. Januárban indult sorozatunkban gyakran fogyasztott és kevésbé ismert ételek gyógyító hatását ismertetjük A-tól Z-ig. Ezzel szeretnénk elérni, hogy Olvasóink tudatosabbá tegyék táplálkozásukat. Bemutatjuk hát, melyik gyümölcs, zöldség vagy egyéb étel milyen gyógyító erővel rendelkezik.
Rendkívül tápláló, zamatos, szép színű zöldség. Rokona a cukorrépának, így az egyik legédesebb, legnagyobb cukortartalmú zöldségféle. Már az ókori görögök is fogyasztották, sőt áldozatként bemutatták isteneiknek. A régi rómaiak lázcsillapítóként alkalmazták. Angliában a középkorban roborálószerként használták. Érdekes, hogy Közép- és Kelet-Európában eleinte csak a levelét fogyasztották, melyet a spenóthoz hasonlóan készítettek el. A cékla leveléről manapság teljesen elfeledkeztünk, pedig sok karotint, vasat és kalciumot tartalmaz.
Hatásai:
- A cékla jó a rák ellen, megelőzi annak kialakulását, mert sok antioxidánst, vitamint és más alkotót, pl. festéket (betanidin) tartalmaz. Ezek főzés esetén sem veszítenek hatásukból.
- Az immunrendszer működését támogatja.
- A roboráló ételek között a cékla párját ritkítja. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lábadozó betegek általános állapotának javítására, erősítésre kitűnő. Erre a célra a nyers vagy a főtt cékla és a céklalé is alkalmas.
- Emésztőrendszerünk működését segíti, a székrekedést gyengéden szünteti, gátolja a táplálék és a toxikus anyagok hosszas pangását a belekben. Jó hurutos bélrendszeri betegségekben, divertikulitiszben, aranyér esetén.
- Gyomorhurut, savtúltengés esetén is jótékony.
- A máj és a vese működését is serkenti.
- Tisztítókúrák nélkülözhetetlen része.
- Szépíti a bőrt, ezért nemcsak külsőleg, hanem pakoláshoz is ajánljuk.
- Légúti hurutoldó hatása enyhe.
- Fájdalomcsillapításra egyéb táplálékokkal és gyógynövényekkel kombináltan alkalmas, például fejfájás esetén.
- A szív és az idegrendszer működésére is kedvezően hat ásványi anyagai révén.
Figyelem! Vannak, akik a cékla festékanyagát nem tudják elbontani, ezért céklafogyasztás után vizeletük és székletük piros színű lesz.
Tipp
Az ecetes salátán túl a céklalé fogyasztása is ajánlott. Ízben leginkább a sárgarépa és az alma levével harmonizál. Keverten azoknak is ajánljuk, akik a céklalevet önmagában nem szeretik.
Citrom
Kevés olyan háztartás van, ahol ne használnák a frissítő ízű citromot. Könyveket lehetne írni a felhasználás különböző formáiról, az italoktól kezdve, az ételeken át a süteményekig.
Észak-Indiából származik, világszerte elterjedt. Az ókori rómaiak minden méreg ellenszerének tartották, még mérges kígyó marására is használták. A középkori hajósok a skorbutot (C-vitamin-hiány) az 1700-as évektől citrom fogyasztásával védték ki.
Hatásai
- A C-vitamin különösen, ám más vitaminok is fontosak az immunrendszer kellő aktivitásához. Nem véletlenül terjedt el a citromos (és mézes) tea fogyasztása meghűléses betegségekben: láz esetén hűsít, fokozza az izzadást, nyákoldó és fertőtlenítő.
- Noha savanyú gyümölcs, mégis a szervezet sav-bázis egyensúlyát a lúgos irányba tolja, ami rendkívül fontos a méregtelenítés folyamatában.
- Fokozza az epeelválasztást – az olívaolaj és citromlé keverékét epekövek feloldásának segítésére használják.
- Fertőtlenítő hatása miatt a bélrendszer hurutos betegségeiben is alkalmazható.
Tipp
Meghűléses betegség idején nagyon finom ital a forró, fűszeres limonádé. A limonádéhoz fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot adhatunk, és felmelegítjük.A citrom, vagy leginkább zöld citrom használatával egyes ételeinkből sót spórolhatunk meg.
Cukkini
A tökfélék családjába tartozó növény az utóbbi években terjedt el hazánkban is. Ízletes, számos módon elkészíthető zöldségféle. C-vitamin-, béta-karotin- és folsavtartalma jelentős. Kalóriatartalma igen alacsony, így fogyókúra idején kiváló. Tápanyagainak nagyobb részét a héja tartalmazza, ezért ne hámozzuk meg.
Tipp
Próbáljuk ki grillezve vagy töltve!
Dr. Megyaszai Márta
2003-01-30 23:45:15