Hirdetés

Gyógyító étkek – C

Ételeinket legtöbbször ízükért fogyasztjuk, vagy azért, mert éppen csak az van otthon. Januárban indult sorozatunkban gyakran fogyasztott és kevésbé ismert ételek gyógyító hatását ismertetjük A-tól Z-ig. Ezzel szeretnénk elérni, hogy Olvasóink tudatosabbá tegyék táplálkozásukat. Bemutatjuk hát, melyik gyümölcs, zöldség vagy egyéb étel milyen gyógyító erővel rendelkezik.

étel |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(2):33-33   Celsus Kft. | Megyaszai, M.

Cékla

Rendkívül tápláló, zamatos, szép színű zöldség. Rokona a cukorrépának, így az egyik legédesebb, legnagyobb cukortartalmú zöldségféle. Már az ókori görögök is fogyasztották, sőt áldozatként bemutatták isteneiknek. A régi rómaiak lázcsillapítóként alkalmazták. Angliában a középkorban roborálószerként használták. Érdekes, hogy Közép- és Kelet-Európában eleinte csak a levelét fogyasztották, melyet a spenóthoz hasonlóan készítettek el. A cékla leveléről manapság teljesen elfeledkeztünk, pedig sok karotint, vasat és kalciumot tartalmaz.

Hatásai:

  • A cékla jó a rák ellen, megelőzi annak kialakulását, mert sok antioxidánst, vitamint és más alkotót, pl. festéket (betanidin) tartalmaz. Ezek főzés esetén sem veszítenek hatásukból.
  • Az immunrendszer működését támogatja.
  • A roboráló ételek között a cékla párját ritkítja. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lábadozó betegek általános állapotának javítására, erősítésre kitűnő. Erre a célra a nyers vagy a főtt cékla és a céklalé is alkalmas.
  • Emésztőrendszerünk működését segíti, a székrekedést gyengéden szünteti, gátolja a táplálék és a toxikus anyagok hosszas pangását a belekben. Jó hurutos bélrendszeri betegségekben, divertikulitiszben, aranyér esetén.
  • Gyomorhurut, savtúltengés esetén is jótékony.
  • A máj és a vese működését is serkenti.
  • Tisztítókúrák nélkülözhetetlen része.
  • Szépíti a bőrt, ezért nemcsak külsőleg, hanem pakoláshoz is ajánljuk.
  • Légúti hurutoldó hatása enyhe.
  • Fájdalomcsillapításra egyéb táplálékokkal és gyógynövényekkel kombináltan alkalmas, például fejfájás esetén.
  • A szív és az idegrendszer működésére is kedvezően hat ásványi anyagai révén.

Figyelem! Vannak, akik a cékla festékanyagát nem tudják elbontani, ezért céklafogyasztás után vizeletük és székletük piros színű lesz.

Tipp

 Az ecetes salátán túl a céklalé fogyasztása is ajánlott. Ízben leginkább a sárgarépa és az alma levével harmonizál. Keverten azoknak is ajánljuk, akik a céklalevet önmagában nem szeretik.

Citrom

Kevés olyan háztartás van, ahol ne használnák a frissítő ízű citromot. Könyveket lehetne írni a felhasználás különböző formáiról, az italoktól kezdve, az ételeken át a süteményekig. 

Észak-Indiából származik, világszerte elterjedt. Az ókori rómaiak minden méreg ellenszerének tartották, még mérges kígyó marására is használták. A középkori hajósok a skorbutot (C-vitamin-hiány) az 1700-as évektől citrom fogyasztásával védték ki.

Hatásai

  • A C-vitamin különösen, ám más vitaminok is fontosak az immunrendszer kellő aktivitásához. Nem véletlenül terjedt el a citromos (és mézes) tea fogyasztása meghűléses betegségekben: láz esetén hűsít, fokozza az izzadást, nyákoldó és fertőtlenítő.
  • Noha savanyú gyümölcs, mégis a szervezet sav-bázis egyensúlyát a lúgos irányba tolja, ami rendkívül fontos a méregtelenítés folyamatában.
  • Fokozza az epeelválasztást – az olívaolaj és citromlé keverékét epekövek feloldásának segítésére használják.
  • Fertőtlenítő hatása miatt a bélrendszer hurutos betegségeiben is alkalmazható.

Tipp

 Meghűléses betegség idején nagyon finom ital a forró, fűszeres limonádé. A limonádéhoz fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot adhatunk, és felmelegítjük.A citrom, vagy leginkább zöld citrom használatával egyes ételeinkből sót spórolhatunk meg.

Cukkini

A tökfélék családjába tartozó növény az utóbbi években terjedt el hazánkban is. Ízletes, számos módon elkészíthető zöldségféle. C-vitamin-, béta-karotin- és folsavtartalma jelentős. Kalóriatartalma igen alacsony, így fogyókúra idején kiváló. Tápanyagainak nagyobb részét a héja tartalmazza, ezért ne hámozzuk meg.

Tipp

 Próbáljuk ki grillezve vagy töltve!

Dr. Megyaszai Márta

étel

2003-01-30 23:45:15

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop